Ország-világ

2021.01.17. 09:42

Müller Cecília: nem változik a magyarországi oltási terv

Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven – emelte ki az országos tiszti főorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban.

Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója megmutatja Müller Cecília országos tisztifõorvosnak a Moderna vakcináját a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyét 2021. január 12-én. A cég megkezdte a koronavírus elleni vakcinák megfelelõ tárolására beszerzett új, nagyteljesítményû mélyhûtõk beüzemelését. A Pfizer-BioNTech-vakcinát -70 Celsius-fokon, a Moderna-vakcinát -15 és -25 Celsius-fok között kell tárolni.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Müller Cecília közölte: értesültek arról, hogy a jövő héten valószínűleg kevesebb vakcina érkezik majd. Mint mondta, többletkapacitás kialakítására készül az oltóaanyaggyártó Pfizer, ezért valószínűleg technikai okokból a gyárat erre fel kell készíteni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken beszélt arról, hogy a következő hetekben előfordulhatnak fennakadások a Pfizer és a BioNTech koronavírus-oltóanyagának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíti korábbi vállalásait. A Pfizer elismerte, hogy február elejéig még ideiglenes fennakadások lehetnek a belgiumi Puursban lévő üzemük bővítése miatt, de hangsúlyozta, hogy a bővítés következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik.

Müller Cecília a rádióinterjúban hangsúlyozta: készülnek arra, hogy semmiképpen ne kelljen csökkenteni a beadott védőoltások mennyiségét, ezért minden megtesznek azért, hogy hatékony és biztonságos vakcinát szerezzenek. Így az Európai Unión kívüli gyártókat is megkeres a magyar kormány.

Az országos tiszti főorvos közlése szerint Magyarországon rend van az oltóhelyeken. Mindenkinek, aki megkapta az első védőoltást, rendelkezésére áll a második adag, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a teljes immunitás kialakuljon jelezte.

Erről figyelemfelhívó levelet küldött az oltópontoknak, de eddig is ezt a gyakorlatot alkalmazták, mert szakmailag csak az helyes, ha az oltási sorozatot végigviszik tette hozzá.

Müller Cecília megköszönte a jelentkezést azoknak, akik regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra.

Kifejtette, szükség van információra ahhoz, hogy elérjék azokat, akik be akarják oltatni magukat, mivel nem egyszerű megszervezni ennyi ember beoltását. Bíznak abban tette hozzá , hogy a jelenleg még kételkedők is kérik az oltást.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy visszajelzés érkezik a megadott e-mail-címeken a jelentkezőkhöz. Tájékoztatást már küldtek, és megjelenik a felületen a visszajelzés is, hogy sikeres a regisztráció jelezte.

A regisztráció fontos ahhoz, hogy mindig elérjék az oltási terv alapján következő csoportot, és értesítést küldhessenek, hogy hol és mikor adják be az oltást hangsúlyozta Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, mint mondta, semmilyen mellékhatást nem észlelt, helyi tünetet sem, sőt, szinte még az oltás beadását sem érezte.

Borítókép: Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója megmutatja Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a Moderna vakcináját a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyét 2021. január 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában