Ország-világ

2020.10.12. 05:43

Mráz: vita lesz arról, hogy ez a hatalom érdekében kötött hazug, hamis koalíció volt-e

A szakértő szerint a borsodi időközi választás csak a tesztterep volt, de valójában 2022 áprilisa az igazi nagy kérdés, hogy milyen formában indul a baloldal.

Hatalmas vita fog a baloldalon kirobbanni arról, hogy az eddig tervezett együttműködés működik-e, érdemes-e a közös listát erőltetni, vagy éppen arról van szó, hogy ez a hatalom érdekében kötött hazug hamis koalíció csupán, amiben összeegyeztethetetlen elemeket: egy volt antiszemita pártot és az antiszemitizmus ellen mindig küzdő baloldali pártokat próbáltak összekovácsolni – jelentette ki a Nézőpont Intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Mráz Ágoston szerint hatalmas vita következik, aminek a borsodi időközi választás csak a tesztterepe volt, de valójában 2022 áprilisa az igazi nagy kérdés, hogy milyen formában indul a baloldal.

Azt mondta, az eredmények azt mutatják, hogy a baloldalnak nem működött az összefogás az időközi országgyűlési választáson. A közös lista bukása az elemző szerint a legkellemetlenebb a Jobbiknak lesz, mivel jelöltjük, Biró László Jakab Péter pártelnök szövetségese, és a Jobbiknak az az önképe is elbukott, hogy a párt a vidéki Magyarországon relatíve erős lenne.

Hozzátette: nem sikerült az ellenzéki képviselők mozgósítása, ezért várhatóan már az esti órákban és holnap is nagy vita robban ki a baloldalon arról, hogy az eddig tervezett együttműködési formájuk marad-e, érdemes-e a közös listát erőltetni, vagy csak arról van szó, hogy ez egy hatalom érdekében kötött hazug, hamis koalíció összekovácsolása.

Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta: a borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választás eredményének tükrében kimondható, hogy a választópolgárok megerősítették a Fidesz-KDNP kétharmadát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a körzetben a 2018-as 49 százalékos eredményhez képest, bár alacsonyabb részvétel mellett, de azon tovább tudott javítani Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje.

A kormánypártok magas támogatottságát a szakértő a koronavírus-válság kezelésével, a korábbi gazdasági fejlődéssel, a migráció elhárításával, az életszínvonal folyamatos emelkedésével, a szuverenitás védelmével indokolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában