Szkripal-ügy

2018.03.31. 16:45

Moszkva szerint Londonnak több mint ötven diplomatáját kell hazarendelnie

Az orosz külügyminisztérium szerint Nagy-Britanniának "valamivel több mint ötvennel" kell csökkentenie oroszországi diplomáciai képviseletei alkalmazottainak a létszámát a Szkripal-ügy kapcsán kirobbant viszály miatt - közölte szombaton Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

„Azt kértük, hogy legyen egyenlőség. A briteknek ötvennel több diplomatájuk van, mint az oroszoknak” – mondta Zaharova a Reuters hírügynökségnek. Arra a kérdésre, hogy ebből adódóan akkor Londonnak pontosan ötven diplomatáját kell-e majd hazahívnia, az orosz szóvivő azt felelte: „valamivel több mint ötvenet”.

Az orosz külügyminisztériumban pénteken közölték Laurie Bristow brit nagykövettel, hogy Nagy-Britanniának egy hónapon belül azonos szintre kell csökkentenie oroszországi diplomáciai képviseletei alkalmazottainak létszámát azzal, ahány orosz külszolgálatos brit területen dolgozik. Az orosz tárca akkor konkrét számokat akkor még nem közölt.

A Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és a lánya elleni gyilkossági kísérlet miatt London már kiutasított 23 orosz diplomatát, amire Moszkva szimmetrikus válaszlépésekkel reagált. Washington az ügy miatt 60 orosz diplomata kiutasítását, valamint Oroszország seattle-i főkonzulátusának bezárását rendelte el. Oroszország erre bejelentette, hogy kiutasít 60 amerikai diplomatát és bezáratja az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát. Számos további állam, köztük Magyarország utasított ki orosz diplomatákat a Nagy-Britanniával vállalt szolidaritás jeléül.

London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, Moszkva azonban visszautasította a vádakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában