Erdélyország

2018.03.17. 21:56

Millenniumi zászlót küldött a miniszterelnök a décsfalvi reformátusoknak

Orbán Viktor ajándékát és üzenetét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át egy ünnepi istentisztelet keretében szombaton.

Décsfalva, 2018. március 17. Kászoni Szilárd lelkész, Tóth László, Magyarország csíkszeredai fõkonzulja, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára, Tõkés Zsolt, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye fõgondnoka, Kántor Csaba, az egyházmegye esperese és Kászoniné Fejõs Gabriella lelkészné (b-j) a 2017 augusztusában felavatott décsfalvi református templom elõtt 2018. március 17-én, kezükben a millenniumi zászlóval, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött a székelyföldi falu református közösségének. MTI Fotó: Veres Nándor

Az alig kétszáz fős székelyföldi településen az elmúlt években épült fel az első templom. Korábban a décsfalviak a szomszédos Agyagfalvára jártak istentiszteletre. A mintegy száz négyzetméteres alapterületű épülethez az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétmillió forintos támogatást nyújtott.

A miniszterelnök üzenetében örömét fejezte ki azért, hogy a décsfalvi reformátusok olyan erős közösséget alkotnak, amely saját templom építésére is vállalkozott.

„Büszkék vagyunk, hogy összeköt a közös múlt, a hithű őseinkre való közös emlékezés és a közös jövő gondolata is”

- fogalmazott a kormányfő.

A 2017 augusztusában felszentelt décsfalvi református templom 2018. március 17-én
MTI Fotó: Veres Nándor

Az ünnepség után Potápi Árpád János a közmédiának elmondta: a zászlóval azt a kitartást szeretnék elismerni, amit a székelyek tanúsítottak az idők során a magyar haza iránt.

A décsfalvi református templom alapkövét 2014 májusában tették le, a fatornyos épületet 2017. augusztus 6-án avatták fel ünnepélyes keretek között.

Borítóképünkön Kászoni Szilárd lelkész, Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Tőkés Zsolt, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye főgondnoka, Kántor Csaba, az egyházmegye esperese és Kászoniné Fejős Gabriella lelkészné (b-j) a 2017 augusztusában felavatott décsfalvi református templom előtt 2018. március 17-én, kezükben a millenniumi zászlóval.

MTI Fotó: Veres Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában