visszavonulás?

2019.12.13. 07:52

Menekültstátuszt kért Argentínától Evo Morales

A lemondatott bolíviai elnök és a volt bolíviai egészségügyi miniszter csütörtök reggel érkeztek Buenos Airesbe.

Nem politikai menedékjogot, hanem menekültstátuszt kért Argentínától Evo Morales lemondatott bolíviai elnök – közölte csütörtökön az argentin külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint Morales és Gabriela Montano volt bolíviai egészségügyi miniszter az Ezeiza nemzetközi repülőtérre érkezve nyújtotta be a menekültkérelmét, és hamarosan mindketten megkapják a menekültstátuszt. Mindketten helyi idő szerint csütörtök reggel érkeztek Buenos Airesbe.

A vonatkozó argentin törvény nem mondja ki ugyan, hogy a menekültstátuszt élvező külföldi állampolgárok nem folytathatnak politikai tevékenységet az országban, de Felipé Sola argentin külügyminiszter azt mondta, hogy a kormány kifejezetten arra kérte Moralest, hogy az országban tartózkodva ne tegyen politikai nyilatkozatokat. Morales ugyanakkor folyamatosan kommentálta az elmúlt napokban-hetekben Twitter-mikroblogján a hazájában zajló politikai eseményeket, ráadásul egy héttel ezelőtt pártja, a Mozgalom a Szocializmusért őt jelölte az elnökválasztási stáb vezetőjévé.

Bolíviában az október 20-án tartott elnökválasztás első fordulója után Morales bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges többséget, nincs is szükség második fordulóra. A dél-amerikai országban ekkor halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek. A csalás gyanúja miatt a hadsereg és rendvédelmi szervek nyomására az elnök kénytelen volt lemondani és Mexikóba menekülni.

Miután a bolíviai parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát.

November végén a bolíviai parlament törvényt fogadott el arról, hogy törlik az október 20-i elnökválasztás eredményét és új elnökválasztásokat tartanak. Értesülések szerint erre március közepén kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában