rohingja muszlimok

2017.09.06. 19:24

Menekültek csónakjai borultak fel, többen meghaltak

Legalább nyolc ember meghalt és többen eltűntek, miután a délkelet-ázsiai Mianmarból a szomszédos Bangladesbe menekülő rohingja muszlimok csaknem tucatnyi csónakja felborult a két ország közti Naf-folyóban.

A menekültek éppen a délkelet-bangladesi Sáhpur-sziget felé tartottak, amikor a szerencsétlenség bekövetkezett. A holttesteket a sziget helyi lakosai hozták felszínre. Más menekülteknek sikerült kiúszniuk a partra, míg többen eltűntek a csónak felborulását követően – közölte egy helyi kormánytisztviselő, aki hozzátette, hogy a csónakokon átlagosan legalább 25-en utaztak. Az eltűntek és a túlélők számára vonatkozó információkkal a helyi hatóságok nem szolgáltak.

A jelenlegi rohingja menekülthullám azután indult meg, hogy a mianmari hadsereg „tisztogatási műveletbe” kezdett azt követően, hogy több mint két hete rohingja muzulmán szélsőségesek összehangolt támadásokat követtek el mintegy harminc rendőrőrs és egy katonai laktanya ellen az északnyugat-mianmari Arakánban. A rajtaütések nyomán fegyveres összecsapások törtek ki. Az összecsapásokban a mianmari kormány szerdai beszámolója legalább 414 ember, köztük 371 lázadó, a kormányerők 15 tagja és 28 civil halt meg.

Arakán államban több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak, utazásukat korlátozzák.

Az arakáni erőszakhullám következtében augusztus vége óta legalább 146 ezer rohingja menekült el Mianmarból – derül ki az ENSZ dakkai irodájának szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában