visszavonulás

2018.05.30. 17:02

Mégsem lesz kötelező kifüggeszteni a keresztet a bajor intézményekben

A tartományi kormány a tiltakozások hatására több területet kivont a kötelezettség hatálya alól, így a feszületet mégsem kell kifüggeszteni minden bajor állami intézményben - jelentették szerdán német hírportálok.

A Keresztényszociális Unió (CSU) által alkotott tartományi kormány tudományos és kulturális ügyekért felelős minisztériumában megerősítették a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap beszámolóját, amely szerint a pénteken életbe lépő keresztkihelyezési kötelezettség nem vonatkozik az egyetemekre és főiskolákra, a múzeumokra és a színházakra.

Ezekben az állami intézményekben nem kötelező, hanem csak ajánlott a kereszt kifüggesztése június 1-jétől

- pontosította a minisztérium a kormány határozatát, miután egyetemi, főiskolai hallgatók, tudósok és művészek is tiltakoztak a kötelezettség ellen.

A Süddeutsche Zeitung idézte a tárca egy szóvivőjét, aki kiemelte, hogy ragaszkodnak a kultúra és a művészet szabadságához, és arra számítanak, hogy a két terület intézményei „biztosan együtt tudnak élni” a kötelezettség bevezetése helyett tett ajánlással.

A lap egy sor intézmény vezetőjénél érdeklődött arról, hogy miként viszonyulnak a kormány áprilisban hozott határozatához, amely szerint „Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként” az állami szféra valamennyi hivatali épületében el kell helyezni egy keresztet, a bejárat térségében, jól látható helyen.

Több intézményvezető jelezte, hogy nem hajlandó végrehajtani a határozatot.

Így például Michael Krüger, a Bajor Szépművészeti Akadémia elnöke közölte: „nincsen kifogásunk semmiféle kereszttel szemben, de ott kell kifüggeszteni őket, ahová tartoznak: a templomban”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában