Nagy a terhelés

2017.12.25. 09:53

Megötszöröződött a terrorgyanú miatti eljárások száma Németországban

A szövetségi legfőbb ügyészség hét végén megjelent adatai szerint az idén csaknem 1200 eljárást indítottak terrorgyanú miatt, míg tavaly nagyjából 250-et. 

BERLIN, GERMANY - DECEMBER 22: Police officers patrol at the Breitscheidplatz market as the Christmas market reopened following truck crash Christmas, in Berlin, Germany on December 22, 2016. At least 12 people were killed and 48 others injured when a truck crashed into a crowded Christmas market in the German capital. Cuneyt Karadag / Anadolu Agency

Az esetek többsége a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatos, az idén körülbelül 1000 ilyen esete volt az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes hatóságnak, tavaly pedig hozzávetőleg 200.

A növekedés túlterheli a terrorista szervezetek, tagjaik és támogatóik elleni eljárások irányításáért felelős ügyészséget, ezért idén nagyjából 450 ügyet átadtak a tartományi ügyészségeknek, hogy a legfontosabb esetekre összpontosíthassák erőiket.

Az esetek számának meredek emelkedését mutatja, hogy 2013-ban még csak 68 eljárást indított terrorgyanú miatt a szövetségi legfőbb ügyészség.

Az iszlamista terrorizmussal kapcsolatos ügyeknek két fő típusa van. Az egyik a terrorszervezetben viselt tagság vagy terrorszervezet támogatásának gyanúja miatt indított eljárások csoportja. Ez jellemzően az Iszlám Állam, az al-Kaida vagy a szomáliai al-Shabaab terrorista szervezet, illetve az afganisztáni tálibok kötelékében vagy környezetében, Németországon kívül végzett tevékenységre – vérengzésekre, háborús bűncselekményekre – vonatkozik. A másik fő típus az állam elleni súlyos bűncselekmény – terrorcselekmény – előkészítésének gyanúja miatt indított eljárások csoportja.

Borítóképünkön német rendőrök egy berlini adventi vásárban. Forrás: AFP / Cuneyt Karadag / Anadolu Agency

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában