Jól vannak

2018.08.22. 17:58

Meglátogatta a terrorizmus vádjával bebörtönzött székelyeket Tőkés László

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és ügyvezető elnöke, Tőkés László és Sándor Krisztina szerdán a csíkszeredai börtönben járt az elítélteknél.

A nemzeti tanács vezetői a családtagok látogatási idejének terhére találkozhattak a júliusban bebörtönzött két kézdivásárhelyi férfival, Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal, akiket augusztus 13-án szállítottak a csíkszeredai börtönbe.

A látogatás után a börtön bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján Tőkés László elmondta: úgy érezte, hogy szabad emberek ültek egymással szemben a látogatószobában, ahol azonban csak telefonon hallhatták egymást. Fontosnak nevezte, hogy

az egész erdélyi magyar közösség megfélemlítési kísérlete után a bebörtönzöttek azt üzenték: nincs helye a meghunyászkodásnak, egyenes gerincre és hitre van szükség.

Tőkés László azt a meggyőződését hangoztatta, hogy Beke István és Szőcs Zoltán nem fogja leülni a kirótt ötéves büntetést. Csak azt tartotta kérdésesnek, hogy „meddig kénytelenek még ártatlanul börtönben sínylődni”. Elismerte ugyan, hogy kiszabadításuk „jogi útja meglehetősen beszűkült”, de úgy vélte: „politikai úton szabad a pálya”.

„A politikai elítéltek ügyét” olyan ügynek nevezte, amelyben a pártok, politikai szervezetek, egyházak összefogására van szükség, és nincsen helye semmiféle különutas politikának. Úgy fogalmazott:

„Az Európai Parlament emberi jogi bizottságának tagjaként is mondom, hogy ártatlan embereket nem szabad elítélni. Itt nincs bűntett, itt nincsenek bizonyítékok. Itt egy kirakatperrel van dolgunk.”

Formailag is képtelenségnek nevezte a két kézdivásárhelyi férfi jogerős elítélését azok után, hogy első fokon a bíróság gyakorlatilag megsemmisítette a vádiratot. „A fellebbezés nyomán nem szabad súlyosabb ítéletet kiróni, mint az első fokú volt, ha csak nincs valami új körülmény, új bizonyíték a bűntényre nézve. Ilyen új bizonyíték egyáltalán nem létezik” – mondta.

A román egyházakat és a román politikusokat is arra kérte, hogy védjék meg az ártatlanokat, a meghurcoltakat, a kisebbségeket, azokat, akiknek nem áll módjukban megvédeni önmagukat. Tőkés László és Beke Csilla, Beke István felesége is arról számolt be, hogy

a két elítélt a körülményekhez képest jól van, egy cellában vannak, és a korábbinál emberségesebb körülmények között tartják őket fogva.

Tőkés megjegyezte: mint megtudta, még arra is lehetőségük van, hogy Wass Albert regényeit olvassák, noha a lakásukon végzett házkutatások során többek között Wass Albert-regényeket és székely zászlókat foglaltak le bűnjelként. Azt is megjegyezte, hogy az elítélteket Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) parlamenti képviselője és a csíkszeredai magyar főkonzulátus illetékese is meglátogatta már.

Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét július elején 5-5 éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Első fokon a bukaresti táblabíróság, a vádak nagy része alól felmentve őket, csak a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért szabott ki rájuk annyi szabadságvesztést, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek. A legfelsőbb bíróság a büntetőjogi besorolást terrorista cselekményekre változtatva rendelte el a vádlottak bebörtönzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában