Ország-világ

2021.03.07. 22:26

Meghaladhatta az egymilliót a beoltottak száma Magyarországon

Az Európai Unió tagállamai között Magyarország jelenleg a második az oltási rangsorban.

Budapest, 2021. március 6. Páciensek várakoznak a koronavírus elleni oltásra az az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő oltópontján 2021. március 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Meghaladhatta az egymilliót azoknak a száma, akik már legalább az első adag oltást megkapták Magyarországon. Reggelig a hivatalos adatok szerint 981 ezer embert oltottak be, és vasárnap napközben is folytatódott a tömeges oltás, így sikerült átlépni az egymilliós határt – írja a Magyar Nemzet. Azt se felejtsük el, hogy emellett több mint 300 ezren már a szinte teljes védettséget biztosító második körön is túl vannak.

Ha a lakosság nagyságához képest nézzük, akkor Magyarországon a második legnagyobb az átoltottság az Európai Unióban. Málta van előttünk, 25 tagállam mögöttünk – közölte az M1 Híradó.

A 24 millió adag európai uniós lekötésből eddig 1 millió 300 ezer érkezett meg Magyarországra. A keleti vakcinák közül viszont a hétmilliós megrendelésből több mint 875 ezer már Magyarországon van. Ez azt jelenti, hogy keletről sokkal gyorsabban érkezik az oltóanyag. Arányaiban már két és félszer annyi vakcina jött mostanáig, mint nyugatról.

A kínai és az orosz vakcinának is köszönhető, hogy folyamatos és tömeges az oltás itthon. A beoltottak száma napról napra nő. Vasárnap délelőtt ez a szám már hivatalosan is 980 ezer felett volt,

közülük pedig több mint 307 ezren már a második oltást is megkapták.

Ezzel pedig Magyarország jelenleg a második helyen áll az Európai Unióban – ezt támasztják alá az országok adatait összegző nagy külföldi egyetemek és szervezetek nyilvántartásai is. Egyedül csak Málta előzi meg hazánkat. A többi 25 ország mögöttünk van. Az EU-s átlagot több mint másfélszeresen haladjuk meg.

Az Oxfordi Egyetem összegzésében már a világ országai láthatók. Magyarország ott is előkelő helyen van. A tízszázalékos átoltottsággal a 15 legjobban teljesítő ország közé tartozunk az egész világon.

Magyarország már most is második az EU tagállamai között az oltási rangsorban, és az a cél, hogy az elsők legyünk

– mondta Gulyás Gergely a Kossuth Rádióban. A miniszter hangsúlyozta: jövő szerdáig további 400 ezer embert oltanak be itthon.

Jövő hét szerdáig be tudunk oltani további 400 ezer embert, ami Európában szerintem az első helyet biztosítja Magyarországnak, és azt is reméljük, hogy ez a következő hetekben is így marad, Magyarország májusig 3,5 millió emberrel többet tud beoltani, mint azok az országok, akik csak az Európai Unió által szállított vakcinákra építik a védekezésüket – részletezte.

Gulyás Gergely arról is beszélt, miszerint azzal, hogy itthon a keleti vakcinákkal is oltanak, rövidebb idő alatt több ember szerezhet védettséget, mintha csak a brüsszeli forrásokra támaszkodnánk.

Borítókép: Páciensek várakoznak a koronavírus elleni oltásra az az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő oltópontján 2021. március 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában