Ország-világ

2020.07.29. 06:49

Még öt százalékon szeretne alkut kötni a szocialista párt

Kiszelly Zoltán szerint olyan ez, mint a Titanic utolsó mentőcsónakja.

A szocialisták most még ötszázalékos támogatottsággal öt embernek kérhetnek helyet a mentőcsónakba – mondta Kiszelly Zoltán arról, hogy az MSZP öt befutó helyet kért egy a DK-val lehetséges közös listán. A politológus szerint konfliktust szül majd, hogy a listán nem szerepel Mesterházy Attila, Bangóné Borbély Ildikó, Korózs Lajos vagy az alelnök Komjáthy Imre sem – írja a Magyar Nemzet.

Ez olyan, mint a Titanic utolsó mentőcsónakja – mondta Kiszelly Zoltán politológus a Magyar Nemzet híréről, miszerint az MSZP a közelmúltban tárgyalásokat kezdeményezett Gyurcsány Ferencékkel arról, hogy egy lehetséges közös listán biztos befutó helyeket szerezzenek.

A szocialisták csupán öt embernek, a párt jelenlegi és tényleges vezetőinek kérnek esélyt a 2022-es választásra: Tóth Bertalan elnöknek, Kunhalmi Ágnes választmányi elnöknek, Molnár Zsolt pártigazgatónak, Hiller Istvánnak és Harangozó Tamásnak.

Kiszelly hangsúlyozta, hogy az MSZP támogatottsága 1994 óta folyamatosan csökken, és amióta Gyurcsány Ferenc megalakította az utódpárt utódpártját, ez a folyamat csak felgyorsult.

Mára az MSZP támogatottsága a parlamentbe jutás küszöbére süllyedt, így egyáltalán nem biztos, hogy önállóan bejutna az Országgyűlésbe. Lépésével a párt lényegében elébe ment ennek a kérdésnek, mert most még ötszázalékos támogatottsággal öt embernek kérhet helyet a mentőcsónakban, három százalékkal viszont már csak három embernek kérhetne.

Az MSZP öt százaléknál akar alkut kötni – fogalmazott a politológus.

Kiszelly kitért arra: egyelőre még kérdéses, hogy az ellenzék egy vagy két listával vág-e neki a 2022-es választásnak. Gyurcsány Ferenc ugyan egy listát akar, ami matematikailag jó elgondolás, de akárcsak Mesterházy Attila, Botka László vagy Bajnai Gordon, úgy a Momentum sem akar vele együtt indulni – mutatott rá.

Kiszelly szerint ha két lista lesz, akkor az MSZP evidens módon a DK-val szövetkezik majd.

A politológus szerint várhatóan konfliktust szül majd, hogy az MSZP ötös listáján nem szerepel Mesterházy Attila, Bangóné Borbély Ildikó, Korózs Lajos vagy az alelnök Komjáthy Imre sem.

Senki nem akar úgy járni, mint amiről Gyurcsány Őszödön beszélt, hogy képviselői fizetés helyett vissza kell menni autófényezőnek. Ráadásul most nincs olyan helyzet, hogy aki most kimarad, az majd az önkormányzati választáson indulhat polgármesternek – mondta Kiszelly Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában