Járvány

2020.04.14. 19:40

Már van olyan olasz tartomány, ahol nem regisztráltak új beteget

Továbbra is hatszáz fölött volt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely túllépte a 21 ezret Olaszországban – közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont kevesebb mint a felére csökkent az utóbbi huszonnégy óra alatt.

A woman carries her shopping and an Easter egg across Piazza della Rotonda in central Rome, on April 11, 2020 during the country's lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Filippo Monteforte

A halottak száma 602-re emelkedett a hétfői 566-hoz és a vasárnap mért 431-hez képest. A halottak száma elérte a 21 067-t.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 675-tel nőtt, ami a huszonnégy órával korábban diagnosztizált 1363 kevesebb mint fele.

Az igazolt betegek alacsony számát a húsvétkor végzett kevesebb vírusteszt indokolhatja. A jelenleg pozitív több mint 104 ezer betegből valamivel több mint 28 ezret kezelnek kórházban,

tizenegy napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma.

A gyógyultak száma meghaladta a 37 ezret.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 162 ezret.

A gócpont Lombardiában egy nap alatt 1012-re csökkent a diagnosztizált fertőzöttek száma a hétfői 1262-höz képest. Az azonosított betegek száma a tartományban meghaladja a 61 ezret. Az utóbbi egy nap alatt 241-en haltak meg a korábbi 280-hoz képest. Lombardiában február 20. óta 11 142-en veszítették életüket. Giulio Gallera lombardiai jóléti tanácsos úgy vélte, a járványgörbe stabilizálódott, „el lehet kezdeni tervezni az újraindulást”.

A déli Basilicata tartomány az első, amelyben lenullázódott a járvány, mivel kedden egyetlen újonnan diagnosztizált beteget sem regisztráltak.

A régióban jelenleg 143 beteg van kórházban, 191 házi karanténban, eddig 19-en haltak meg.

Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője bejelentette, hogy a déli Bari város prefektusát bízták meg az olaszországi partokra érkező migránsok karantén alá helyezésével: vagy karanténhajókon vagy más, szárazföldi helyszínen szigetelik el őket a vesztegzár idejére.

Olaszország a május 4-től ígért enyhítésekre készül a több mint két hónapig tartó korlátozó intézkedések után.

Az óvintézkedések fokozatos feloldásáról a kormány által felállított szakértői csapat dönt.

Olasz sajtójelentések szerint a tengerparti strandokon plexiüveggel határolhatnák el egymástól a napozókat.

A polgári védelem tájékoztatóján elhangzott, hogy az utazási korlátozások feloldásának dátumát még nem lehet meghatározni, „minden a járványgörbe alakulásától függ”. A remény szerint májustól az olaszok „szép lassan” visszatérhetnek az utcákra.

„Senki sem tudja most még megmondani, hogy idén nyáron mehetünk-e vakációzni, és elutazhatunk-e lakóhelyünk körzetéből” – jelentette ki Angelo Borrelli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában