KELL A PÉNZ, NA

2021.02.23. 11:02

Már megint emelkedik a pécsi képviselők tiszteletdíja

Újra emelkedik az önkormányzati képviselők tiszteletdíja Pécsett. 2019 óta ez már a harmadik ilyen alkalom, a baloldali-liberális városvezetés ugyanis gondoskodott róla, hogy folyamatosan növeljék saját jutalmazásukat.

Négy százalékkal emelkedik idén a minimálbér, így a pécsi önkormányzati képviselők tiszteletdíja is nő, a baloldali vezetésnek ugyanis a 2019-es hatalomátvétel után az első intézkedései közt volt, hogy magasabb képviselői fizetésekről gondoskodjon, nem is akárhogy. Az egyszeri jelentős mértékű emelés nem volt elég az MSZP–DK–Momentum–Jobbik-szövetség politikusainak, így annak idején arról is határoztak, hogy az önkormányzat képviselői tiszteletdíjai a mindenkori minimálbérhez igazodjanak – írja a bama.hu.

Mindez nemcsak a jelenlegi, járvány okozta nehéz helyzet miatt érdekes, hanem azért is, mert a baloldal korábban azzal vádolta meg az előző fideszes városvezetést, hogy Pécsett milliárdos hiánnyal adták át. Ezt a kampányszlogent nem mellesleg a Magyar Államkincstár egyértelműen cáfolta.

„A megelőző ciklusban öt éven keresztül változatlanok maradtak a képviselői tiszteletdíjak, mert a polgári oldalon azt vallottuk, hogy amíg nem sikerül eltüntetni a megörökölt szocialista adóssághegyet, addig nincs helye a politikusok díjemelésének sem – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette: – Ehhez képest egy éve azzal kezdték működésüket Péterffyék, hogy két hónap alatt kétszer is megemelték a képviselők tiszteletdíját, ami elfogadhatatlan lépés volt, hiszen éppen ők kampányoltak a takarékossággal.” Csizmadia emlékeztetett: Péterffyék első döntéseikkel saját maguknak kedveztek, emellett pedig sorra hoztak létre politikai kifizetőhelyeket a koalíciós partnereknek. „Idén végképp nincs itt az ideje a politikai osztogatásoknak, ezért is nyújtottam be egy takarékossági javaslatot az idei költségvetéshez, amiben többek között a képviselői tiszteletdíjak mérséklését is indítványoztam a városvezetés felé. A haverok helyett támogassa az önkormányzat a bajba jutott vállalkozókat, munkavállalókat és az életmentő feladatot végző háziorvosokat” – fogalmazott a frakcióvezető.

„Mutasson példát a városvezetés, melynek keretében a mellékletben felsorolt, a Péterffy Attila hivatalba lépését követően meghozott, felesleges és alapvetően politikai osztogatást, bizalmasok helyzetbehozását lehetővé tevő döntések kerüljenek visszavonásra és a különböző illetmények, vezetői bérek szintje kerüljön visszaállításra a 2019. év végi szintre” – áll a Csizmadia által benyújtott javaslatban.

A Fidesz úgy számol, csak ezzel 127 millió forintot is meghaladó működési megtakarítás érhető el úgy, hogy az érintetteket leszámítva nem kerül hátrányos helyzetbe egy munkavállaló, intézmény, társaság sem.

Nyőgéri volt a zászlóvivő

A 2019-es emelésről szóló vita jegyzőkönyve szerint az azóta alpolgármesterré előlépett Nyőgéri Lajos volt az egyik fő szószólója a tiszteletdíjak növelésének. Míg Csizmadia Péter a vitában arra kérte a városvezetést, legalább mutassanak fel előbb valamilyen eredményt, és csak aztán emeljenek, a baloldali politikus úgy érvelt: aki munkát fektet be a köz érdekében, az igenis részesüljön a közpénzből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában