Október 23.

2019.10.22. 06:13

Már kedden elkezdődnek a megemlékezések

A hagyományokhoz híven már kedden megkezdődnek az október 23-i forradalomhoz kapcsolódó központi megemlékezések. Idén is lesz fáklyás menet a Műegyetemtől a Bem térre, az épületeken fényfestéssel. Szerdán családi programokkal is várják az ünneplőket a Kossuth téren. Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án este a Zeneakadémián mond beszédet.

Budapest, 2016. október 22. Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett fáklyás felvonulás résztvevõi a Fõ utcában 2016. október 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Országszerte számos helyen tartanak megemlékezéseket, rendezvényeket a forradalom eseményeire emlékezve.

A központi programok keretében 14 órakor az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartanak koszorúzást. Beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök.

Onnan átvonulnak az ünneplők a műegyetem K épületébe, ahol 15 órakor kezdődik a rendezvény, amelyen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Józsa János, a BME rektora mond beszédet.

Délután fél ötkor indul a hagyományos fáklyás emlékmenet a Műegyetem-Szent Gellért tér-Szent Gellért rakpart-Várkert rakpart-Casino-Ybl Miklós tér-Clark Ádám tér-Fő utca-Jégverem utca-Bem rakpart-Bem tér útvonalon.

A fél hatkor kezdődő Bem téri ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet.

Este 6 órától Csík János és az Esszencia ad koncertet, amely alatt és utána fényfestés lesz látható a környező épületeken.

Szerdán, október 23-án reggel kilenckor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren.

Tíz órától egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban. Ugyancsak egész nap családi programok várják az ünneplőket a Kossuth téren. Lesz gyerekfoglalkoztató, lesznek nosztalgiavillamosok, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint '56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Este hét órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten – regisztrációval – ingyenes a részvétel.

Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián mond beszédet.

Október 23-án ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum is. Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál, és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is egész napos protokollmentes megemlékezés lesz – olvasható a programban.

Borítókép: Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett fáklyás felvonulás résztvevői a budai Fő utcában 2016. október 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában