Járvány

2020.04.20. 13:01

Május végéig élnek a vezetési és pihenőidők könnyített szabályai

„A kormány biztosítja a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy az áruellátás a koronavírus-járvány idején is folyamatos legyen, a magyar emberek mindent meg tudjanak vásárolni, amire szükségük van” – mondta Schanda Tamás.

Hegyeshalom, 2020. március 16. Rendõr kamiont ellenõriz Hegyeshalomnál, a határátkelõnél 2020. március 16-án. Orbán Viktor miniszterelnök ezen a napon az Országgyûlés plenáris ülésén bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt lezárják Magyarország határait a személyforgalom elõtt, az errõl szóló nemzetközi egyeztetések zajlanak, így a jövõben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára kifejtette: ehhez kulcsfontosságú, hogy a kormány a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítsa a fuvarozók a munkájához, persze az egészségügyi-biztonsági előírások szem előtt tartásával. „Ezért is döntöttünk úgy, hogy könnyítünk a vezetési- és pihenőidők szabályain” – jelentette ki. Mint mondta,

Magyarország az intézkedés végrehajtása előtt hivatalos bejelentést tett az Európai Bizottságnak arról, hogy más tagállamokhoz hasonlóan 2020. május 31-ig meghosszabbítja a vezetési és pihenőidő szabályokra alkalmazott átmeneti kivételeket.

A csökkentett heti pihenőidő alkalmazása esetén a munkáltatóknak be kell tartaniuk a vonatkozó kompenzációs szabályokat.

Az Európai Bizottságnak márciusban küldött tagállami értesítés alapján a teherautó- és buszsofőrök számára előírt megnövelt maximális vezetési- és csökkentett minimális pihenőidők április 19-éig voltak érvényben. Magyarország a bizottsági útmutatásnak megfelelően ismét a testülethez fordult annak érdekében, hogy a felmentéseket az uniós rendelkezések sérelme nélkül az ezt követő időszakra meghosszabbíthassa.

A pozitív visszajelzés alapján a

2020. április 20. és május 31. közötti időszakban a napi vezetési idő 9 óráról 11 órára, a heti vezetési idő 56 óráról 60 órára, a kétheti vezetési idő 90 óráról 105 órára, a 45 perces szünet kötelező kivételének gyakorisága 4,5 óráról 5,5 órára emelkedik, ezzel egyidejűleg a napi pihenőidő 11 óráról 9 órára csökken.

A járművezető két lehetőség közül választhat: a rendszeres heti pihenőidők helyett csökkentett heti pihenőidőt alkalmazhat, ebben az esetben a csökkentést kompenzálni kell az arányos pihenővel, vagy a heti pihenőidőt a megelőző heti pihenőidő végétől számított nem hat, hanem hét 24 órás időszak után kell megkezdenie. A tagállamok átmeneti mentességi kérelmeit az Európai Bizottság honlapján közzéteszi.

Az általában érvényes előírások betartását a határokon jellemző torlódások miatt kialakult várakozások súlyosan megnehezítik, sok esetben ellehetetlenítik. Járványügyi szempontból is fontos, hogy a hazánkon nemzetközi forgalomban áthaladó tehergépjárművek mielőbb elhagyhassák az ország területét.

„A közúti fuvarozást érintő uniós szabályozás nem csak most, a járvány idején fontos kérdés, hanem a gazdaság újraindítása során is meghatározó lesz”

– mondta Schanda Tamás. Hozzátette, éppen ezért tartja aggasztónak a magyar kormány azt az irányt, amelyet Brüsszel képvisel ebben a témában egy új szabályozásról folyó tárgyaláson. „Meggyőződésünk, hogy a mostani javaslat ellentétes az uniós alapértékekkel és minden józan megfontolással. Jelentős többletköltségekkel és adminisztratív terhekkel sújtanák az ágazat vállalatait, amivel munkahelyeket veszélyeztetnének, és rombolnák az európai versenyképességet.

A kormány küzd a fuvarozó vállalatok és dolgozóik érdekeiért, és amennyiben szükségessé válik, az Európai Bírósághoz fordul az ügyben”

– szögezte le a miniszterhelyettes.

Borítókép: Rendőr kamiont ellenőriz Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában