Nézőpont-felmérés

2018.03.19. 18:15

Támogatjuk a határkerítést

Tízből majdnem nyolcan ellenzik a kvótarendszert.

Mórahalom, 2016. február 8. Járőröző katona és rendőr a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzár mellett Mórahalom térségében 2016. február 8-án. Az illegális migráció fokozódása miatt 2016. február 5-től növelték a rendőri létszámot a déli határnál.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A közvélemény-kutatás szerint a határkerítés támogatottsága az ellenzéki szimpatizánsok körében is átlagosan 70 százalék. A Jobbik-támogatókat nézve 85, a Lehet Más a Politika (LMP) táborán belül 74, a Demokratikus Koalíció (DK) támogatói körében 65, az MSZP szimpatizánsai körében 49 százalék támogatja a déli határon épített határkerítést.

Az uniós kvótarendszer bevezetésével kapcsolatban az ellenzéki pártok támogatói is a kormány álláspontjával értenek egyet, átlagosan 63 százalékuk ellenzi a migrációs kvótát. Az elutasítás aránya a Jobbik táborán belül 76, az LMP tábor esetében 65, a DK táborát nézve 50, az MSZP támogatói körében 46 százalék – közölte az intézet.

A felmérés arra is kitért, hogy a felnőtt népesség kétharmada, 68 százaléka szerint a pártok közül a Fideszre igaz leginkább, hogy ellenzi a bevándorlást. Ezzel szemben tízből öten, a kérdezettek 53 százaléka bevándorláspártinak tartja valamely ellenzéki pártot.

A Nézőpont Intézet a V4-es partnerországokban – Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában – is megvizsgálta a magyar határkerítés elfogadottságát. Az adatok alapján Lengyelországban és Szlovákiában 60-60, míg Csehországban 55 százalék volt a kerítésről az elmúlt egy évben baráti, ismerősi körben beszélők között azok aránya, akik örülnek a magyar határkerítésnek.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatását 2018. március 9-14. között végezték ezer ember megkérdezésével. A lengyeleket, cseheket és szlovákokat 2018. január 18. és február 13. között kérdezték meg, és országonként ezer embert hívtak fel. A minta országonként reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A maximális mintavételi hiba 3,2 százalék – olvasható a közleményben.

Borítókép: Járőröző katona és rendőr a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzár mellett Mórahalom térségében

Forrás: MTI Fotó/Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában