Fehérorosz válság

2020.12.31. 14:33

Lukasenka: népszavazás lesz az alkotmánymódosításról

Népszavazást fognak tartani Fehéroroszországban az alkotmánymódosításról – közölte csütörtökön a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint Aljakszandr Lukasenka elnök.

A vitatott tisztaságú augusztus 9-i elnökválasztáson a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 80,1 százalékával hatodik mandátumára megválasztott fehérorosz elnök arról nem tett említést, hogy mikor lesz a népszavazás.

Lukasenka azt is leszögezte, hogy fennmarad az elnöki tisztség, és a februárban tartandó össznépi gyűlés nem kap széles jogköröket.

„Senki nem ruházza fel szédületes hatáskörökkel a fehéroroszországi össznépi gyűlést. Az állam feje az elnök lesz. Ezt nem ússzák meg. Lesz miniszterelnök, parlamenti képviselők és egyebek” jelentette ki a fehérorosz vezető egy onkológiai gyermekklinikán tett látogatásakor.

Lukasenka felszólította az elnökválasztás óta tüntető ellenzéket, hogy ne lépje át a „tiltott vonalat”.

„Elbírunk a gazdasággal semmilyen tiltakozás nem kell. Vonulgatnak, vonulgatnak, mint most, ha vonulnak. Ha nem lépik át a +tiltott vonalat+, vonulgathatnak tovább. Ha átlépik, kapnak érte. Mindezt túl fogjuk élni. A lényeg, hogy működjön a gazdaság” idézte Lukasenka szavait a BelTA.

Az ellenzék Lukasenka fő ellenfelét, az azóta száműzetésbe kényszerített Szvjatlana Cihanouszkaját tartja az elnökválasztás győztesének, és a választás óta tüntet Lukasenka lemondását követelve.

Az elnök hétfőn erősítette meg, hogy Fehéroroszországban 2021. február 11-12-én tartják a 6. össznépi gyűlést.

Ezt a gyűlést ötévenként hívják össze Fehéroroszországban, hogy politikai és gazdasági kérdésekben döntéseket hozzon. Rendszerint a rezsim és társadalmi szervezetek, állami vállalatok képviselői vesznek részt rajta.

Szeptemberben Lukasenka a folytatódó kormányellenes tüntetések fényében olyan célzást tett, hogy a testület új választásokról is döntést hozhatna, december elején pedig javasolta, hogy az össznépi gyűlést alakítsák át alkotmányozó szervvé.

Hétfőn viszont csak arról beszélt, hogy az össznépi gyűlésnek a jelenlegi ötéves terv eredményeit és a következő, 2021-25-ös ötéves terv célkitűzéseit kell megvitatnia, és nem kell semmilyen döntést hoznia „külföldi tanácsadók és fehérorosz híveik” kedvéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában