haladékot kérhet

2019.09.11. 08:19

London beáldozhatja Észak-Írországot

Nőtt a meg­állapodás nélküli Brexit esélye, de Szabó Barnabás, az Egyesült Királysággal foglalkozó szakértő még mindig nem ezt tartja a legvalószínűbb kimenetelnek.

Forrás: NurPhoto

Fotó: David Cliff

„Boris Johnson brit kormányfő valószínűleg tiszteletben fogja tartani a parlament döntését, és haladékot fog kérni a Brexitre az Európai Unió októberi csúcstalálkozóján, amelyet várhatóan meg is fog kapni” – mondta a Világgazdaságnak Szabó Barnabás.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a bit kormányfő stratégiájának lényege, hogy megmutassa a választóknak: ő minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a szavazók óhajának megfelelően kiléptesse az országot az EU-ból, az rajta kívülálló okok miatt nem sikerült. A „bűnös” lehet a parlament, amely megkötötte a kezét, vagy pedig Brüsszel, amennyiben a 27-ek nem hajlandók belemenni a feltételeibe – ez kommunikációs szempontból számára mindegy.

A kormányfő legfőbb célja kivenni a korábban megkötött megegyezésből az északír–ír határ nyitva tartását garantáló, úgynevezett backstopot.

Erre megoldás lehet, hogy visszatérjenek az eredeti brüsszeli javaslathoz, amely szerint nem az egész Egyesült Királyság, hanem csak Észak-Írország maradna ideiglenes vámunióban az EU-val.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában