tiltás

2020.08.19. 23:15

Litvánia szankciós listára helyezte Lukasenkát

A litván külügyminisztérium szankciós listára helyezte szerdán Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt – közölte Linas Linkevicius tárcavezető az LRT közszolgálati rádió műsorában.

A tájékoztatás szerint az augusztus 9-i elnökválasztás meghamisításáért és a tüntetőkkel szembeni hatósági erőszak alkalmazásáért beutazási tilalom alá helyezendő fehérorosz tisztségviselők lajstromát a diplomáciai tárca átadta a belügyminisztériumnak.

„Ezen a listán, amelyet nem fogok teljességgel ismertetni, 32 név szerepel, köztük Aljakszandr Lukasenkáé” – mondta Linkevicius.

A litván hatóságok szerint széles körben kell célzott szankciókat alkalmazni a választási visszaélések és a tüntetőkkel szembeni aránytalan hatósági erőszak miatt.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Facebook-oldalán reagált a Lukasenka és a fehérorosz tisztségviselők elleni litván szankciókra. Hangsúlyozta, hogy ezek a büntetőintézkedések bizonyítják a nyugati országok beavatkozását Fehéroroszország belügyeibe.

„Bravó! Minszk ezzel bombabiztos érvhez jutott, amely alátámasztja, hogy a Nyugatnak köze van a Fehéroroszország belügyeibe való beavatkozáshoz” – írta Zaharova.

A fehéroroszországi tüntetések augusztus 9. óta tartanak, amikor Aljakszandr Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást. A szavazatok újraszámlálásának követelésére ezrek vonultak az utcára országszerte. A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A választásokat követő négy napban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe, könnygáz- és hanggránátokat, valamint gumilövedékeket vetettek be. A tüntetések során hárman életüket vesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában