libériai választás

2017.11.21. 05:44

A libériai választási bizottság elutasította a harmadikként befutó elnökjelölt panaszát

Charles Brumskine szerint súlyos csalás történt a szavazáson.

A legfelsőbb bíróság november 6-án elhalasztotta az elnökválasztás eredetileg másnapra tervezett második fordulóját mindaddig, míg a választási bizottság ki nem vizsgálta Brumskine elnökjelölt panaszát. A választási bizottság közölte, hogy a feljelentő nem nyújtott be elegendő bizonyítékot a súlyos csalás gyanújának igazolására.

Brumskine a legfelsőbb bíróságnál fellebbezhet a döntés ellen.

A választás első fordulóját a szavazatok 38,4 százalékával George Weah egykori aranylabdás labdarúgó nyerte meg. Őt a 2006 óta alelnöki tisztséget betöltő Joseph Boakai követte a voksok 28,8 százalékával. Brumskine 10 százalékos támogatottsággal végzett a harmadik helyen.

Ha szabályszerűen megtörténik az elnökválasztás, akkor az ország történetében 70 év óta először ez lesz az első demokratikus hatalomátadás. Sokan támogatják a változást a nyugat-afrikai ország élén, mert bár a Nobel-békedíjas Ellen Johnson-Sirleafnek elnöknek sikerült megszilárdítania a békét a több évtizedes polgárháború után, szerintük keveset tett a szegénység felszámolásáért. Az elnök már nem indulhat újabb mandátumért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában