Katerína Szakellaropulu

2020.03.13. 13:22

Letette hivatali esküjét Görögország első női elnöke

Letette a hivatali esküt Görögország első női elnöke, a legfelsőbb bíróság volt bírája pénteken, közel két hónappal azután, hogy a parlament túlnyomó többséggel államfővé választotta.

Katerína Szakellaropulu hivatalos eskütételi ceremóniája a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedések miatt szinte üres parlamenti ülésteremben zajlott.

Csak néhány törvényhozó és pár újságíró volt jelen.

Görögországban a COVID-19 járvány elleni harc jegyében bezártak az iskolák, egyetemek, mozik, színházak, tornatermek és éjszakai klubok, és a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjanak otthon, és kerüljék a tömegrendezvényeket. Az országban eddig 117 bizonyított fertőzést és egy halálesetet tartanak számon. Az elnöki eskütételt a televízió egyenes adásban közvetítette.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök független jelöltként indította Szalellaropolut, aki minden fontosabb politikai erő támogatását élvezi.

A nagyobb pártok mind rá szavaztak, a januári voksoláson a többnyire ceremoniális tisztséget betöltő államfő személyére 261 képviselő szavazott, és csak 33-an ellenezték. Hat képviselő nem volt jelen a szavazáson, amelyen 200 szavazatra volt szükség a megválasztásához.

Görögországban kevés nő van magas politikai tisztségekben, és Micotákiszt is bírálatok érték, amiért a 2019. júliusi választásokon aratott győzelme után szinte a teljes kormánya férfiakból áll.

A jelenlegi kormányban a 18 vezető tisztségből mindössze egyet tölt be nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában