tragédia

2019.07.30. 14:30

Emberkereskedőknek dolgozhatott a román gyerekgyilkos

Újabb nyomozati részletek kerültek napvilágra, amelyek azt a feltételezést erősítik meg, hogy Alexandra gyilkosa lányokat külföldön prostitúcióra kényszerítő hálózatnak dolgozott.

Craiova, 2019. július 28. Rendõrök kísérik az egy 15 éves lány elrablásával és meggyilkolásával vádolt George Dinca román férfit a craiovai bíróságra 2019. július 27-én. A vád szerint a férfi elrabolta, megerõszakolta, majd caracali házában meggyilkolta a diáklányt 24-én. A román belügyminiszter leváltotta többek között az országos rendõrfõkapitányt, miután a hatóságok sorozatos mulasztások miatt nem tudták megakadályozni a lány meggyilkolását. Bukarestben több ezren tüntettek az ügy kezelése, a román tisztviselõk gondatlansága és az empátia hiánya miatt. MTI/AP/Bogdan Danescu

Forrás: MTI/AP

Fotó: Bogdan Danescu

A múlt héten elrabolt, megerőszakolt és megölt Alexandra ügye hatalmas közfelháborodást váltott ki Romániában, miután kiderült, hogy hiába hívta háromszor is a 112-es segélyhívószámot elrablója telefonjáról, a hatóságok nem voltak képesek idejében közbelépni, hogy megmentsék az életét.

A rendőrség belső vizsgálata szerint a segélyhívást fogadó szolgálatos rendőr nem hitt az áldozatnak, felületesen járt el, nem próbált részleteket megtudni fogva tartása helyszínéről.

Közben újabb nyomozati részletek kerültek napvilágra, amelyek azt a feltételezést erősítik meg, hogy

Alexandra gyilkosa egy emberkereskedelemre szakosodott, romániai lányokat külföldön prostitúcióra kényszerítő hálózatnak dolgozott.

Az áldozat nagybátyja, az Országos Koalíció Románia Modernizálásáért nevű civil szervezetet vezető Alexandru Cumpanasu Facebook-oldalán tett közzé egy – állítása szerint a rendőrségtől származó hivatalos – kronológiát, amely szerint Alexandra szülei már szerda este bejelentették a rendőrségen, hogy lányuk reggel óta eltűnt. Csütörtök reggel

Alexandra anyját – rendőrségi kihallgatása közben – felhívta egy férfi, hogy megnyugtassa: a lány jól van, és Angliába készül „pénzt keresni”.

A kihallgatást végző rendőr többször próbálkozott visszahívni az illetőt, de az már nem válaszolt. Ezt követően a caracali rendőrség kezdeményezte, hogy vegyék fel Alexandrát az országosan körözött eltűntek listájára.

A lányt tehát már kereste a rendőrség, amikor sikerült felhívnia a 112-es segélyhívót.

A hatóságok számára jól ismert módszer az, hogy az emberrabló, lányokat külföldön futtató bűnszövetkezetek – Alexandra esetéhez hasonlóan – megnyugtatásnak szánt, külföldi „munkavállalásról” szóló telefonhívásokkal próbálják rávenni a rokonságot, hogy ne kerestesse az eltűntet.

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerint annak

a 18 éves, áprilisban eltűnt lánynak a rokonai is kaptak hasonló telefonhívást, akit – a saját vallomása szerint – ugyanaz a férfi ölt meg, aki Alexandra elrablását és meggyilkolását is bevallotta.

A 18 éves Luiza nagyapját azzal hívta fel egy férfi, hogy a lány nem akar már hazatérni, mert Svájcban talált munkát.

A gyanúsított azt állította: Alexandrát csütörtök délben ölte meg, amikor rajtakapta, hogy felhívta a 112-es segélyhívó számot.

A házba 19 órával később, pénteken reggel hatolt be a rendőrség.

Kedden a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésén is napirendre kerül a caracali gyilkosságok ügye, és a hatósági mulasztások elemzése.

Az ügy miatt múlt héten már menesztették tisztségéből a román rendőrség országos, illetve Olt megyei parancsnokát, Caracal rendőrfőnökét és Olt megye kormánybiztosát (prefektusát), hétfőn pedig lemondott a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) vezetője, amiért nem sikerült idejében beazonosítani az elrabolt lány segélyhívásainak helyét.

Hétfőn bejelentette lemondását a tisztségébe alig hat napja beiktatott Nicole Moga román belügyminiszter is. A tárcavezető azzal indokolta lemondását, hogy ezzel a gesztussal próbálja megmenteni a belügyminisztérium megtépázott tekintélyének maradékát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában