Ország-világ

2021.01.25. 20:14

Lemond az olasz miniszterelnök, megbukott a római kormány

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden benyújtja a lemondását Sergio Mattarella államfőnek – közölte a kormányfői hivatal.

(FILES) In this file photo taken on October 25, 2020, Italy's Prime Minister Giuseppe Conte, wearing a protective face mask, arrives for a press conference for the newly adopted measures to fight against the spread of the Covid-19 pandemic, in the courtyard of the Chigi Palace, in Rome, as the country faces a second wave of infections to the Covid-19 (the novel coronavirus). - Italian Prime Minister Giuseppe Conte will resign January 26, 2021, his office said on January 25, 2021, in what reports said was a move to secure a mandate for a new government after weeks of turmoil. A statement from Conte's office said he had called a cabinet meeting for 9:00am (0800 GMT) "during which the prime minister, Giuseppe Conte, will inform the ministers of his desire to go to the Quirinale (President Sergio Mattarella's office) to resign". (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Vincenzo Pinto

A tájékoztatás szerint a balközép Conte kedd reggelre kabinetülést hívott össze, amelyen tájékoztatja minisztereit a döntéséről.

A Reuters brit hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, magas rangú illetékes arról számolt be, hogy Conte abban a reményben mond le, hogy felkérést kap az elnöktől egy új kormány megalakítására, amelynek stabilabb többsége lehet a törvényhozásban.

Szakértők szerint a lemondással Conte időt akar nyerni ahhoz, hogy meggyőzhessen egyes centrista, valamint független képviselőket a kormánypártokhoz való csatlakozásról, miután az előző héten elvesztette szenátusi többségét azzal, hogy a szintén baloldali Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból.

Conte egy új, centrista parlamenti erő kiépítésén dolgozik, amelynek a következő választásokon a miniszterelnök-jelöltje lehetne – mondták az elemzők.

Így – az olasz politikától nem idegen módon – továbbra sem biztos semmi: Conte lemondása egy általa vezetett új kormány megalakítását (vagy legalábbis egy arra tett kísérletet) éppúgy jelenthet, mint előrehozott választásokat.

Borítókép: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a Chigi-palotában, a római kormányfői rezidencián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában