Ország-világ

2020.08.10. 16:41

Lemond a libanoni kormány

Lemond a libanoni kormány a Bejrútban előző héten történt hatalmas robbanás miatt – jelentette be hétfőn Hamad Hasszán, az ország egészségügyi minisztere.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Dalati and Nohra

A politikus a délutáni kabinetülés után arról számolt be, hogy Haszan Diáb miniszterelnök hamarosan benyújtja kormánya lemondását az államfői palotában.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lépéssel „nem a felelősség elől akarnak elmenekülni”.

Vartiné Ohanian ifjúsági és sportminiszter azt közölte, hogy a megbeszélésen kollégáinak többsége támogatta a lemondást.

Haszan Diáb a lakossághoz intézett esti televíziós beszédében hivatalosan is bejelentette a kormány lemondását.

A magát függetlenként pozícionáló miniszterelnök a hagyományos politikai osztályt tette felelőssé a történtekért, élesen bírálva a korrupciót, amely véleménye szerint elvezetett „ehhez a földrengéshez, amely lesújtott az országra”.

„Isten óvja Libanont” – zárta a beszédét, ezt háromszor is elismételve.

Bennfentes források szerint délelőtt a pénzügyminiszter is bejelentette távozását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban.

Hétfőre újabb tüntetéseket hívtak össze, amelyeken Michel Aún elnök, a kormány, illetve a „korrupt és alkalmatlan” politikai elit távozását követelik.

A hét végén Haszan Diáb már bejelentette, hogy előrehozott választások kiírását javasolja.

Szombat éjjel mintegy tízezer ember gyűlt össze Bejrútban, ahol a tiltakozások erőszakos zavargásba torkolltak. A demonstrációkat az hívta életre, hogy múlt kedden hatalmas robbanás rázta meg a libanoni fővárost. Több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legalább 160 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek, és százezrek otthona vált lakhatatlanná. Később kiderült, hogy illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de senki nem tett semmit annak érdekében, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

Borítókép: A libanoni hivatalos fotóügynökség, a Dalati and Nohra által 2020. augusztus 10-én közreadott kép Libanon új kormányának tagjairól az elnöki palota előtt a Bejrúttól keletre fekvő Baabdában január 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában