Botrány Brüsszelben

2019.05.23. 21:56

Lebukott az Európai Számvevőszék fővizsgálója

Hamis számlák, biztosítási csalás, legalább félmillió euró hűtlen kezelése – ismét fény derült egy bűncselekmény-sorozatra az Európai Unió (EU) brüsszeli szervezetében. Ráadásul mindez az Európai Unió számvevőszékének egyik vezető tisztviselőjével és fővizsgálójával, a törvényesség egyik legfőbb őrével, egy liberális politikussal történt.

picture dated 11 March 1999 of Belgian Agriculture Minister Karel Pinxten who announced his resignation 01 June 1999 together with Health Minister Marcel Colla. Both resigned after fears escalated over the levels of the cancer-causing chemical dioxine in local poultry products. (Photo by OLIVIER MATTHYS / BELGA / AFP)

Forrás: BELGA / AFP

Fotó: OLIVIER MATTHYS

A V4 Hírügynökség értesülései szerint a súlyos visszaélésekről szóló aktákat szokás szerint elfektették a brüsszeli bürokraták. Abszurd, de a bukott liberális belga politikust, Karel Pinxtent évekkel ezelőtt súlyos politikai botrányok és kétes gazdasági ügyek után ejtőernyőzték az Európai Unió egyik legfőbb pénzügyi ellenőrző szervezetébe, az Európai Számvevőszékhez (European Court of Auditors). A törvényesség egyik legfőbb őre, számvevőszéki kamarai elnök lett belőle.

Pinxten korábban belga védelmi miniszter volt, majd mezőgazdasági miniszterként keveredett bele a belga csirkehúsipart érintő dioxinbotrányba:

tudott arról, hogy a multinacionális cégek dioxinos táppal etetik a csirkéket, mégsem lépett, hagyta, hogy a lakosság mérgezett húst egyen, illetve, hogy a belga üzemek mérgezett húst exportáljanak.

A '90-es évek közepén Pinxtenről kiderült az is, hogy villáját az adózási szabályok kijátszásával építette, ráadásul az építkezésen zömmel feketén foglalkoztatott munkások dolgoztak.

Politikai karrierje Belgiumban itt ért véget, ezután ejtőernyőzték be, hova máshova, mint az Európai Unió számvevőszékébe. Ez a szervezet, amelyben a huszonnyolc EU-tagállam mindegyikének van képviselője, hivatott ellenőrizni az Európai Unió költségvetésében szereplő összegek megfelelő felhasználását.

Az OLAF is vizsgálódott

A belga liberális politikus ebben a minőségében követte el az elmúlt években a legkülönfélébb költségvetési visszaéléseket, több százezer euró értékben trükközött költségelszámolásokkal. Az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálódott az ügyben, még razziáztak is Pinxten irodájában. Az első sajtóértesülések 500 ezer euró törvénytelen eltulajdonításáról szóltak.

Aztán megkezdődött a brüsszeli bürokráciában szokásosnak mondható időhúzó aktatologatás, lényegében az ügy elaltatása, jóllehet a V4 Hírügynökség brüsszeli forrásai szerint az elfektetett akták tele vannak elképesztő visszaélésekkel.

Az EU főszámvevője aztán egy biztosítási trükkel is bepróbálkozott. Azt állította, hogy a bőröndjében összetört több üveg, egyenként 4000 eurós (azaz több mint 1 millió forintot érő) bor, ami teljesen tönkretett több, szintén a bőröndben lévő több 10 ezer eurós (legalább 3 millió forintot érő) öltönyt. Egyébként a bort ajándékba kapta.

Az elfektetett aktákban szó van egy valószerűtlen balesetről is, amikor saját garázsában a fia törte össze szolgálati autóját. Az már szinte csak hab a tortán, hogy bár szolgálati kocsija dízel, nagy összegű benzinszámlákat is elszámolt.

Ráadásul közpénzen utaztatta, etette családtagjait, unokahúgát és feleségét is.

A liberális elit próbálta Pinxtent menteni

Bár a kiszivárgó hírek szerint a visszaélések bebizonyosodtak, mindenki kerülni igyekszik a botrányt és a rendőrségi feljelentést, mégiscsak az Európai Számvevőszék fővizsgálójáról van szó. Csupán arról hallani, hogy majd felszólítják Pinxtent a jogtalanul felvett összegek visszafizetésére.

Ráadásul időközben a bukott politikuson követelt 500 ezer eurónyi (körülbelül 160 millió forintnyi) összeget is leolvasztották 150 ezer euróra (azaz körülbelül 50 millió forintra). Büntetőeljárás megindítása természetesen szóba se került.

Egészen elképesztő módon a botrány kirobbanásakor szabályos mentőakció is indult a bajba került belga liberális politikus megmentésére. A visszaélés-sorozat ellenére megpróbálták egy újabb ciklusra meghosszabbítani vezetői megbízatását az EU számvevőszékénél. Ezt azonban végül egy titkos szavazáson elutasították.

Mindeközben a belga király úgy látta helyénvalónak, hogy bárói címmel jutalmazza a sorozatosan kétes ügyekbe bonyolódó liberális politikust.

Borítókép: Karel Pinxten még belga agrárminiszterként 1999-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában