hasznos program

2018.08.03. 15:01

Laktációs képzést is kapnak a védőnők

Munkájuk ezzel még hatékonyabbá válik majd.

Laktációs (szoptatási tanácsadó) képzést indít a jövőben a kormány, hogy ezzel is segítse a védőnők munkáját, a programot az akkreditációs képzésbe illesztik – mondta az egészségügyért felelős államtitkár az anyatejes táplálás világnapjához kapcsolódó sajtótájékoztatóján pénteken, Budapesten.

Nagy Anikó kiemelte,

komplex ápolói programot készít az egészségügyért felelős államtitkárság, a bér, a szakképzés, az ösztöndíj és a lakhatás területét is beleértve.

Azt szeretnék, ha ennek a területnek az elismertsége emelkedne.

Az államtitkár a világnap (augusztus 1.) és a szoptatás hete eseménysorozata kapcsán hangsúlyozta, a szoptatás nemcsak az élet alapja, de a megelőzés leghatékonyabb formája is, hiszen jelentősen meghatározza a gyermek további egészségi állapotát, továbbá a szoptatás az anyát is védi bizonyos megbetegedésektől.

A kormány felelőssége hatalmas az anyatejes táplálás ösztönzésében, és a társadalom minden rétegét megszólítva kell a figyelmet felhívni a szoptatás jelentőségére, ezzel együtt pedig ösztönözni kell az anyákat arra, hogy szoptassák gyerekeiket

– hangoztatta.

Nagy Anikó közölte, Magyarországon jól működik az anyatejgyűjtő hálózat, ahonnan csak egészséges anyatej kerülhet ki olyan gyerekekhez, akik valamilyen okból nem tudnak anyatejhez jutni. Hozzátette, a kormány 2016-ban 1800 forintról 2700 forintra emelte a leadott anyatejért járó adómentes juttatást.

Az államtitkár megemlítette, hogy az elmúlt években számos jó kormányzati döntés született a családok támogatása érdekében, kezdve az adórendszertől a különböző támogatások kiterjesztéséig. Emellett 10 milliárd forint keretösszegig lehet augusztusban családbarát szülészetek kialakítására pályázni.

Jelezte, 2016 óta jelentősen nőtt azoknak a csecsemőknek a száma, akiket hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel tápláltak. Ugyanakkor – fűzte hozzá – még mindig hárommillió doboznyi tápszer fogy évente Magyarországon, ami soknak mondható.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnőtagozatának elnöke a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte a laktációs szakemberképzés elindítását a védőnőknél, mint mondta, ezzel a munkájuk még hatékonyabbá válhat.

A szakember kitért arra, hogy még mindig sok a tévhit a szoptatással kapcsolatban, és bár természetes folyamatról van szó, mégis tanulni kell.

Bábiné Szottfried Gabriella azt mondta, hogy a szoptatás támogatásában komplex szemléletmódot kell kialakítani a család, az ellátó- és védőnői rendszer együttműködésével.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / FamVeld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában