Járvány

2020.06.10. 10:51

Operatív törzs: az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken (videó)

Mindössze 10 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A határforgalom ellenőrzés Magyarország valamennyi belső schangeni határán megszűnt – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs szerdai online tájékoztatóján a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Mint mondta, a rendőrség innentől az ellenőrzést Magyarországon belül hajtja végre.

Horvátországból is beléphetnek hatósági házi karantén ellenőrzése nélkül az állampolgárok

– tette hozzá.

Ma 797 fő használja aktívan a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését, a karanténok száma ma 8805 – ismertette.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Müller Cecília elmondta, tíz újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel 4027 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt egy 37 éves férfi, akinek az eddig rendelkezésre álló információk szerint nem volt ismert alapbetegsége.

Ezzel 551 főre emelkedett az elhunytak száma a járvány kezdete óta, 2355-en pedig már meggyógyultak – számolt be a tisztifőorvos. Örömteli hírnek nevezte, hogy

az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken,

ma 1121 főt tartanak nyilván. Jelenleg 344 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen.

A százezer főre vonatkoztatott adatokban nincs jelentős változás. A 4027 fő pozitív eset 41 főt jelent százezer lakosra vetítve. Az elhunytak aránya 5 fő százezer lakosra vetítve. Müller Cecília részletesen ismertette, hogy megyénként hányan hunytak el,

Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében senki sem halt meg koronavírusban.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a nyár beköszöntével érdemes óvatosnak lenni.

„Akiknek nyaralójuk van, és most nyitják, első lépésként a víztelenített rendszer feltöltését, és a vízkőtlenítést végezzék el. Ha nem volt víztelenítve a rendszer, akkor a vizet melegítsük 60 fok felé, hogy a legionella baktériumok is elpusztuljanak” – mondta.

Müller Cecília arra is kitért, a nyaralókban mindenképp érdemes nedves tisztítást végezni és szellőztetni, azonban ne csináljunk huzatot, mert az felkavarja a penészgombákat és a port, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki. A takarókat, asztalterítőket mindenképp mossuk ki – javasolta. Felújításnál a szerves oldószerekre kell figyelni, mert ezekből veszélyes anyagok párologhatnak ki: érdemes a szabadban elvégezni a munkálatokat – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központba nem érkezett bejelentés, hogy szabálytalanságot észleltek volna a szociális intézményekben. A látogatás rendjét az adott intézmény vezetősége szabja meg.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy

az operatív törzs egy azonnali bevetési egység létrehozásáról döntött azért, hogy ha bárhol az országban ismét megjelenne a vírus, akkor a helyszínen, azonnal megkezdhessék a járványügyi intézkedéseket.

Müller Cecília elmondta, a járványhelyzet nem minden országban azonos, sok helyen felfelé tart a járványgörbe, viszont

a hazai nyaralás biztonságos,

ezt ajánlja mindenkinek. Ha mégis külföldön üdülne valaki, tájékozódjon az ottani viszonyokról, például a konzulátusokon. Beszélt arról is,

nem minden egészségügyi ellátás előtt kell tesztelést végezni, csak a gyanús eseteknél.

A tisztifőorvos a ma elhunyt 37 éves férfival kapcsolatban elmondta, továbbra is az idős és krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek, de előfordul egy-egy olyan kivételes eset, amikor a betegség nagyon gyors és súlyos lefolyású. Az illetőnél rapid módon zajlott le a végzetes kimenetelű betegség, a körülményeket vizsgálják, a járványügyi felderítés azonnal megkezdődött és szoros megfigyelés alá vonják a kontaktokat.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs tájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában