Ország-világ

2021.04.21. 11:12

Operatív Törzs: a 18–59 év közötti korosztály 54 százaléka kapta meg az oltást (videó)

Jól halad a magyar átoltottság, ami csaknem duplája az uniós átlagnak.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

A regisztráltak kétharmada már túl van az oltáson

György István, az oltási munkacsoport vezetője azt mondta, hogy minél többen regisztráljanak, és oltassák be magukat. Eddig 4,325 millió ember regisztrált, kétharmaduk már meg is kapta – írja az Origo.

A 18–59 év közötti korosztály 54 százaléka kapta meg az oltást

György István elmondta, a 18–59 év közötti korosztály 54 százaléka kapta meg az oltást. Jól halad a magyar átoltottság, ami csaknem duplája az uniós átlagnak – tette hozzá. Az oltási sebességet a rendelkezésre álló vakcinák száma határozza meg.

Négyféle vakcinával oltanak majd

Most négyféle vakcinaszállítmány érkezett: 68 ezer Moderna, 248 040 adag Pfizer, 72 ezer AstraZeneca és 100 ezer második körös Szputnyik. Hétvégén 600 ezer Sinopharmot várnak. Mindez nagy előrelépést tesz lehetővé. Az utóbbi szállítmányt a háziorvosok között és a kórházi oltópontokon osztják majd el. 300-300 ezer arányban.

György István: senki se higgyen a lejárató kampányoknak!

Minden hazai oltóanyag megbízható és hatásos. Senki se higgyen a lejárató kampányoknak! – mondta György István.

Tesztelik az időpontfoglaló rendszert

György István elmondta, hogy a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy időpontfoglaló rendszert. Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten a kórházi oltópontokra lehet helyet foglalni. Az érintett 70 ezer ember ma kap SMS-t erről. Akik üzenetet kapnak, 16 óráig keressék fel a megadott weboldalt, és foglaljanak időpontot – ismertette az oltási munkacsoport vezetője.

Mi a helyzet az oltóbuszokkal?

György István szólt arról is, hogy az oltóbuszok is járják a falvakat. Most Szabolcsban vannak, majd Borsodba és Békésbe mennek.

Ennyien szegték meg a szabályokat

623 ember nem viselt maszkot kedden, 618-an a közterületeken nem viselték – mondta Kiss Róbert. A kijárási tilalmat 227 ember szegte meg.

Több mint négyezer karantént rendeltek el

Kiss Róbert közölte, hogy 57 intézkedés volt a korridorokon, és 4379 hatósági házi karantént rendeltek el.

Elhúzódó csökkenésre számítanak

A beoltottak számának növekedésével érzékelhetővé vált a járványügyi adatok javulása – mondta Müller Cecília. Egyértelműen érzékelhető, hogy az új fertőzöttek száma csökkenőben van – tette hozzá. Látszik, hogy ugyan csökkennek az adatok, de rendkívül lassan. Arra számítanak, hogy elhúzódó csökkenés lesz, és ez a brit mutáns miatt van – mondta Müller.

Nagyon fontos az oltás

Müller Cecília elmondta, hogy a brit mutáns hatása miatt sokkal több időt vannak kórházban a betegek. Valamikor több hónapig is eltart a felépülés – tette hozzá.

A fertőzés megelőzése szempontjából nagyon fontos a védőoltás felvétele.

Rendkívüli helyzet

Müller Cecília elmondta, hogy a következő héten egy időben fognak oltani ötféle vakcinával.

Olyan rendkívüli helyzet lesz a jövő héten, hogy mindegyik vakcina elérhető lesz az oltópontokon.

Nő a regisztráltak száma is, és a fiatalok is regisztrálnak – tette hozzá. Megcsillant a lehetősége annak, hogy megszabaduljunk ebből a mostani helyzetből, mivel a védett személyek előrehaladásával óvatosan visszakaphatjuk a megszokott életünket – mondta Müller.

Újabb elismerés a Sinopharm vakcinának

Müller Cecília szólt arról is, hogy az Egyesült Arab Emirátusok azt közölte, hogy a Sinopharm vakcina nagyon hatékony.

Csak ebben az esetben kapnak pluszpénzt a háziorvosok

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a háziorvosok csak szabadnapon való munka ellenében kapnak díjazást. Mindez nem függ a vakcinától – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában