Ország-világ

2021.05.04. 11:00

Operatív Törzs: fontos az oltakozás, az indiai vírus már a szomszédban van (videó)

Itt vannak a járványhelyzet legfrissebb hírei és a legfontosabb védelmi intézkedések.

György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy az oltásokkal hozzá lehet járulni a járvány harmadik hullámának letöréséhez.

Az indiai vírus itt van a szomszédban és gyorsan terjed, ezért mindenki regisztráljon az oltásra

– tette hozzá.

Az államigazgatás megteremtett minden feltételt, hogy mindenki kapjon oltást, ezért az egyéni felelősség a legfontosabb – hangsúlyozta.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Már minden második felnőtt be van oltva

Már több mint négymillióan megkapták az első és több mint kétmillióan a második oltást is – mondta György István. Az unióban továbbra is a másodikok vagyunk az oltás tekintetében, már minden második felnőtt be van oltva – tette hozzá.

4,725 millió ember regisztrált eddig, 80 százalékuk már megkapta legalább az első oltást – írja az Origo.

Így folytatódik az oltások beadása

Az egymillió Sinopharm vakcinából a kórházi oltópontok és a háziorvosok kapnak.

Az időpontfoglaló hamarosan megnyílik a Szputnyik oltások előtt is, ezzel párhuzamosan zajlik a Sinopharm és az AstraZeneca-oltásokra való regisztráció is. A Szputnyikra csak azok regisztrálhatnak, akik SMS-t kapnak.

György István közölte, hogy 344 ezer adag Pfizer-oltás érkezett kedden. Ezt a mennyiséget a második körös oltásra szánják és a 16–18 évesek kapják majd.

Indul az oltás a Jansennel

Május 7-ig regisztráljanak a 16–18 éves gyerekek szülei. Ennek fényében kapnak majd értesítést az online időpontfoglalóra – mondta György István. Csütörtökön érkezik Moderna-szállítmány, harmincezer adag megy majd első körös oltásra, valamint hatezer adag jut az idősotthonokba. A Jansen vakcinával is elkezdik az oltást a honvédségi oltóbuszokon – mondta György István. Eddig 61 településen jártak az oltóbuszok.

Indul az itthon élő külföldiek regisztrálása

Megkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltásának előkészítése is. Az ő védettségük mindnyájunk érdeke – mondta György.

A legfontosabb, hogy aki még nem regisztrált, regisztráljon. Nagyon gyorsan el lehet érni, hogy a lakosság nagy része védett legyen.

Ennyien szegték meg a szabályokat

519 ember nem viselt maszkot hétfőn – mondta Gál Kristóf. 79 ember szegte meg a kijárási tilalmat – tette hozzá az ORFK szóvivője.

Nincs 100 százalékos védelem

Napról napra javulnak a járványügyi adatok – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos szerint az eredményes védekezés fontos része a védőoltások beadása. Egyelőre nem ismert, milyen hosszú védelmet biztosítanak a védőoltások – tette hozzá.

100 százalékos védelmet egyik oltás sem garantál, ezért mindenkinek be kell tartania a védelmi intézkedéseket.

A járványnak nincs vége

Továbbra is a brit mutáns dominál Magyarországon. A járványnak nincs vége – mondta Müller.

Vízzel nem terjed a koronavírus

Müller Cecília elmondta, hogy a WHO ajánlását a hétvégére várják a Sinopharm vakcina ügyében. Szólt arról is, hogy a fürdők esetében az NNK megfogalmazta az ajánlásait. A vírus vízzel való terjedése rendkívül kicsi, így ez a szolgáltatás biztonságos – tette hozzá.

Szabályszerűen működnek a fürdők

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a fürdők minden higiéniai szabályt betartanak, és a fürdők saját magukat is ellenőrizhetik. Az országos tiszti főorvos bízik benne, hogy a higiéniai szabályok betartásával biztonságosan lehet használni a fürdőket.

Nem ért véget a harmadik hullám

Nem ért véget a harmadik hullám, egy lefelé szálló szakaszban vagyunk – mondta kérdésre Müller Cecília.

Kérdésre mondta, mindegyik vakcina veszélyhelyzeti alkalmazást kapott, ez azt jelenti, hogy nem telt el annyi idő, hogy lenne tapasztalat, mennyi ideig tart a védettség. Lehetséges, hogy kell egy harmadik adag bármelyik védőoltásból, de lehet, hogy évente kell majd ismételni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában