Ország-világ

2020.12.01. 11:00

Operatív Törzs: zajlik a második gyorstesztelési kör (videó)

A célzott csoportos tesztelésben részt vevők alig 2,44 százaléka volt fertőzött az első körben – hangzott el a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

A célzott teszteltek 2,44 százaléka volt pozitív

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a múlt héten lezárult a célzott gyorstesztelés első köre. Nagyobb részvételi arányra számított az Operatív Törzs tette hozzá. 181 ezren tesztelték magukat, az ő körükben a pozitivitás csupán 2,44 százalék volt. A teljes arányra nézve (ide bele vannak számítva azok is, akik nem teszteltek) csupán 1,6 százalék volt a pozitivitási arány írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Itt vannak a pontos számok

A bölcsődei dolgozók 79 százaléka vett részt a tesztelésen, és 1,8 százalék lett pozitív. Az óvodai dolgozók 74 százaléka vett részt, és 2,3 százalék lett pozitív. Az általános iskolákban 73 százalékos volt a részvételi arány, 2,3 százalék lett pozitív mondta György István. A szociális intézményekben 3,73 százalékos volt a fertőzöttségi arány. A szakképző intézményekben 64 százalékos volt a részvétel, 2,6 százalékos fertőzöttségi arány volt.

Már zajlik a második gyorstesztelési kör

Az egészségügyi dolgozók körében 1,6 százalékos pozitivitási arány volt. Akik pozitívak voltak, azok kötelesek voltak jelenteni a háziorvosnak a helyzetet mondta György István. A gyorstesztelés második köre már zajlik, és aki még nem tette meg, éljen a lehetőséggel tette hozzá. Senkit semmilyen hátrány nem érhet, aki nem vett részt a tesztelésen.

Az államigazgatási dolgozókat is tesztelni fogják

György István közölte, hogy a következő körben az államigazgatási dolgozók célzott tesztelése is elindul majd.

Több álhírt cáfoltak

A tesztelésben részt vevő egyetemistákat semmilyen hátrány nem érheti mondta György István. Minden ezzel ellentétes állítás, álhír. Szólt arról is, hogy mindenkinek nagy köszönet jár, akik részt vettek a tesztelésben. Senkinek nem kellett egész nap étlen-szomjan lennie a tesztelés miatt, ez is egy álhír.

Müller Cecília: köszönet a tesztelésben résztvevőknek

Müller Cecília országos tiszti főorvos is megköszönte az országos tesztelésben résztvevőknek a munkáját. Mindezeknek köszönhetően az elvégzett 181 ezer teszt beszámításra kerülnek az összes tesztszámba. Már több mint 1,8 millió tesztet végeztek el az országban.

Már nem csak a PCR-teszteket használják

Müller Cecília elmondta, hogy hosszas munka eredményeként vonták be a PCR-tesztek mellett a gyorsteszteket is a tesztelésbe.

Folyamatosan töltik fel a fertőzöttek számát

Müller Cecília elmondta, hogy az igazolt fertőzöttek száma folyamatosan nőni fog, akár a mai napon is, mivel most viszik be az országos tesztelési eredményeket.

Egyre többfajta teszt kerül a piacra

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy nagyon nagy fejlődés van a piacon a tesztek tekintetében is. Így olyan gyorsteszt is létezik, ami az influenza-vírust különíti el a koronavírustól.

Mindent meg kell tenni, hogy a fertőződést és a kórházba kerülést elkerüljük

Müller Cecília elmondta, hogy változatlanul magas az egészségügyi intézmények terheltsége. Az elmúlt 24 órában volt egy 27 éves áldozat is tette hozzá. Mindent meg kell tenni, hogy a fertőződést és a kórházba kerülést elkerüljük mondta az országos tiszti főorvos.

Szombathelyen nőhet a fertőzések mennyisége

A szennyvízmintákat tekintve Miskolcon csökkent, sok településen nem változott, míg Szombathelyen nőtt az örökítőanyag mennyisége mondta Müller Cecília.

233 esetben léptek a rendőrök

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy három hónapja zárták le a schengeni határokat. Ez idő alatt több mint 300 ezer tehergépjárművet léptettek be. Az elmúlt 24 órában 233 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megsértése miatt tette hozzá.

Négy üzletet zártak be a rendőrök

Kiss Róbert elmondta, hogy négy üzletet zártak be hétfőn a rendőrök. Hétfőn egy ferencvárosi japán éttermet azért zárták be 30 napra, mert nem viseltek maszkot az eladók.

50 intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt

Hétfőn 50 rendőri intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt mondta Kiss Róbert.

Hamarosan le lehet adni az igényeket

Müller Cecília elmondta, hogy egyelőre oltásra alkalmas vakcina nem áll rendelkezésre. Hamarosan megjelenik a vakcina.info.gov honlapon egy felület, ahol az igényeket le lehet adni.

Így kell adományokat gyűjteni

Az adománygyűjtést semmi sem akadályozza, a gyűjtést végző személyek viseljenek kesztyűt, fertőtlenítsenek és mossanak sokszor kezet mondta kérdésre Müller Cecília. Az adományok felületén lévő koronavírus 48 óra után már nem fertőz, így azt követően szétoszthatóak.

Az üzlet jellegéhez kapcsolódik az idősáv alkalmazása és nem a bent lévők számához

Az üzlet jellegéhez kapcsolódik az idősáv alkalmazása és nem a bent lévők számához, így a zöldséges és kisboltokban is alkalmazni kell a szabályokat mondta kérdésre Kiss Róbert.

Így alakulnak a napok betegség esetén

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a tünetek megjelenését követően 3 napos tünetmentes időszak után 10 napot követően engedhetik vissza dolgozni az egészségügyi dolgozókat, de ezt követően is tesztelnek. Ha 21 nap eltelt, és hol pozitív, hol negatív valaki, akkor is gyógyultnak tekintik. Ahol súlyosan zajlik a betegség, ott a klinikus és a háziorvos állít ki gyógyult szakvéleményt.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában