Ország-világ

2021.06.03. 10:40

Gulyás Gergely: végleg sikerült letörni a járvány harmadik hullámát (videó)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón számolt be a legújabb kormányzati intézkedésekről.

Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Ez az utolsó online Kormányinfó – közölte a tájékoztató elején Gulyás Gergely.

A rendkívül alacsony fertőzöttségi adatokból az látszik, hogy véglegesen sikerült letörni a koronavírus-járvány harmadik hullámát

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, és hozzátette: a pozitív tesztek aránya mindössze egy százalék ma hazánkban, és a tavaly nyárihoz közelítő kedvező fertőzési adatok vannak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy az oltásokkal hazánk lényegesen jobban áll, mint Máltát kivéve bárki az Európai Unióban.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

A miniszter elmondta:

sajnos továbbra is igaz, hogy az elhunytak többsége nem beoltott személy.

Jelenleg 433 ezer olyan regisztrált van, aki még nem kapta meg az oltását, de rendelkezik védettségi igazolvánnyal, mert átesett a fertőzésen. Gulyás Gergely hangsúlyozta: ők is felvehetik az oltást.

A társadalmi immunitásról azt mondta: a védettség 60 százalék fölött van, ugyanis a közel 10 milliós népességből 5,2 millióan kapták meg legalább az első oltást, és további több százezer embert védettséget szerzett. A szakemberek szerint 60-70 százalék között lehet a társadalmi védettség mértéke.

„Továbbra is arra buzdítunk mindenkit, hogy oltassa be magát. Az oltások kockázata sokkal alacsonyabb, mint a fertőzésé”

– fogalmazott a miniszter, aki arról is beszámolt, hogy a vakcinák nagyon jó védettséget biztosítanak.

3,7 millió ember kapta meg a második oltását, közülük mindössze 8193 ember kapta el a vírust, 524-en hunytak el.

„Ebből arra lehet következtetni, hogy ha az egész társadalom be lett volna oltva, a járvány áldozatainak a száma nem érte volt el a 900-at”

– mondta a miniszter a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

A Pfizer oltás kapcsán kiemelte: 1,5 millióam kapták meg, ezután 3657-en betegedtek meg és 368-an hunytak el.

A Moderna-vakcina mindkét dózisát 209 ezer ember kapta meg. Közülük 204-en betegedtek meg és 25 fő hunyt el. Az AstraZeneca mindkét oltását 181 ezer ember vette fel, akik közül 816-an betegedtek meg, és 12 személy hunyt el. A Szputnyik V oltóanyagot 809 ezren kapták meg, közülük pedig 697-en betegedtek meg, és 13-an haltak meg. A Sinopharm esetében – amelyet 848 ezer fő vett fel – 2800-an betegedtek meg és 206-an haltak meg.

Uniós zöld kártya

Az uniós zöld kártyákról szólva a miniszter elmondta: digitális illetve papíralapú igazolványról van szó. A digitális verzió június 15-re rendelkezésre fog állni.

A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát és időpontját, ezáltal meg fog felelni az uniós szabályoknak. Az uniós szabályozás csak július 1-jén lép majd életbe. Akkor egységesebb szabályok lesznek

– mondta a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy a magyar védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöld kártya kiváltására.

Teljes lesz az utazási szabadság az unióban, azok számára, akik beoltották magukat – tette hozzá.

Előkészületi szakaszban csaptak le a hatóságok

„A fiatal az ISIS-hez köthető oldalakon vett részt beszélgetésekben, amelyekben kifejtette, hogy csőbombát készít, és tömegbe hajtana gépkocsival. Előkészületeket is tett: vásárolt a robbanószerkezet összeszereléséhez szükséges anyagokat” – válaszolta Gulyás Gergely a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy mit lehet tudni a magyar iszlamista férfi által tervezett merénylettel kapcsolatban.

A tárcavezető elmondta, hogy a fiatal magyar egyetemista azután radikalizálódott, hogy áttért az iszlám hitre. A hatóságok terrorcselekmények előkészületével gyanúsítják. A miniszter jó jelnek nevezte, hogy az előkészületi szakaszban felléptek egy potenciális merénylő ellen a hatóságok.

Ezért nem csatlakozunk az uniós ügyészséghez

Magyarország azok közé a tagállamok közé tartozik Lengyelországgal, Dániával, Írországgal együtt, akik nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez. A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy az integrációnak vannak területei, ahol a további integráció a szuverenitást sérti.

„Olyan szervezet jön létre, amelynek első vezetője Laura Kövesi, aki korábban Romániában koncepciós eljárást folytatott magyar politikusok ellen. Saját hazájában is indult ellene büntetőeljárás. Az ő kinevezése bármilyen jóindulatot megcáfol” – mondta Gulyás az új európai uniós ügyészségről.

„Elég gyermekded, de legalább vicces” – reagált a miniszter arra, hogy Ferencváros polgármestere átnevezett több utcát a Fudan Egyetem leendő campusa körül.

Fontos döntés

Az Origo kérdésére azt mondta Gulyás, hogy a 16 éven aluliak kísérővel bemehetnek majd zenés-táncos rendezvényre.

Tulajdonszerzés bérleti jog helyett

Gulyás Gergely az önkormányzati lakások megvásárlása kapcsán tett törvényjavaslatról azt mondta, az előterjesztő jelezte, hogy változtatni kíván a javaslaton, ezért nem került még a ház elé a törvény. Általánosságban elmondta: a kabinet a határozatlan idejű bérleti joggal szemben a tulajdonszerzést támogatja.

„Korom Ferenc a saját felmentését kérte, a helyettese pedig a NATO brüsszeli központjában fog dolgozni. Semmilyen rendkívüli váltás nincs, az új parancsnok kinevezése megtörtént. A honvédség fejlesztése folytatódik” – válaszolta újságírói kérdésre a miniszter.

Arról, hogy tettek-e a kormánytagok kísérletet arra, hogy megakadályozzák Karácsony Gergely indulását a miniszterelnökségért, Gulyás Gergely elmondta: a főpolgármester úr elmúlt három hetes politikai vesszőfutása részének tekintik, ahogy Karácsony Gergely egyszerre menekül az újságírók elől, illetve hazugságból hazugságba. Egy kampány kezdetén ez nem a legjobb előjel, de ez nem a mi problémánk – jegyezte meg.

A tárcavezető kérdésre válaszolva továbbá megerősítette: a nemzeti oltóanyaggyár magyar vakcinát fog gyártani, de vállal bérgyártást nyugati és keleti vakcináknak is.

„Nem szeretjük, ha a jogállamiság fogalmával visszaélnek”

Kérdésre válaszolva továbbá elmondta: a Fudan Egyetem terve egyelőre a tervezőasztalon van, tehát az ezzel kapcsolatos baloldali hangulatkeltésnek semmi alapja nincsen. Érdemi döntés ezét nem is születhetett, majd ha a tervek meglesznek, a kormány el fogja dönteni, hogy támogatja-e a beruházást. Hozzátette: a miniszterelnöknek van kínai meghívása, de annak semmi köze nincs a Fudan Egyetemhez.

Arra a kérdésre, hogy Vera Jourová kijelentette, hogy a második félévben aktiválhatják Magyarország és Lengyelország ellen a jogállami mechanizmust, közölte: olyan EU-s biztosról beszélünk, akit hazánk nem kívánatos személynek tekint. Ahhoz, hogy a liberális média kegyeit megkaphassa, és a múltját is eltitkolja, jó ha Magyarországot és Lengyelországot szidja.

Hazánk álláspontja teljesen világos: nem szeretjük ha a jogállam fogalmával visszaélnek és beleavatkoznak egyes országok belügyeibe. Hozzátette: valós jogállami sérülések esetén ugyanakkor Magyarország is támogatja a szankciókat.

Színjáték a baloldal előválasztása

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely színjátéknak nevezte a baloldali előválsztást, és kiemelte: látszik, hogy Gyurcsány Ferenctől függ, hogy ki hol indulhat.

A védettségi igazolványok kapcsán elmondta: eddig 12 országgal állapodtak meg kölcsönösen, hogy elfogadják egymást védettségi igazolványait, ám reménykedik benne, hogy ez a szám sokkal magasabb lesz.

Az uniós agrárreform kapcsán feltett kérdésre válaszolva kiemelte: az uniós agrárminiszterek két napon keresztül tanácskoztak. „A 27 agrárminiszter közös álláspontot képviselt, de az Európai Parlament teljesen abszurd követeléssel áll elő” – mondta a tárgyalásokról Gulyás Gergely, aki szerint a józan ésszel ellentétes követeléseket a zöld politika nevében hangoztatták a brüsszeli bürokraták.

A miniszter egy kérdésre válaszolva katasztrofálisnak nevezte Karácsony Gergely városirányítását.

„Több a dugó, több a szemét és több a hajléktalan”

– összegzett Gulyás Gergely, aki szintén kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a főpolgármester számára ezért előnyös, hogy azokat próbálja megszólítani az ország más részein, akik nem tapasztalták meg közvetlenül budapesti munkásságát és így nincs mihez viszonyítaniuk.

Egy Ukrajnával kapcsolatos kérdésre válaszolva a tárcavezető kiemelte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a kárpátaljai magyarság megőrizhesse jogait, különösen a nyelvhasználat kapcsán.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: Gyurcsány Ferenc 10-15 évvel ezelőtti nyilatkozatait figyelembe véve értelmezhetetlenek a mai állításai például az orosz befolyás kapcsán, hiszen ő volt az, aki Putyint meghívta a házába.

„A titkosszolgálatok Gyurcsány Ferenc alatt álltak orosz befolyásolás alatt. Gyurcsány volt az első, aki Kínával felsőoktatási együttműködést kötött”

– emlékeztetett.

Ha valaki főpolgármester, és a Nyugatot folyamatosan pozitív színben feltüntető ember lehet nyelvvizsga nélkül, akkor minden egyéb nyelvizsgákkal kapcsolatos felvetés jogos – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a kormány megfontolja az ismételt nyelvvizsga-amnesztiát.

Többletszabadságot kaphatnak az egészségügyi dolgozók

Gulyás Gergely ismertette: a kormány abban gondolkodik, hogy az egészségügyi dolgozók kimerítő munkáját elismerendő, többletszabadságot biztosít számukra. Erről a következő kormányülésen fognak tárgyalni.

Az illegális migráció kapcsán a kancelláriaminiszter kijelentette:

ha Európa nem teszi világossá, hogy a külső határait meg fogja védeni, és illegálisan nem engedi a területére történő belépést, akkor újra és újra lesznek, akik döntően a Földközi-tengeren keresztül elindulnak Európa felé, vállalva ezzel az életveszélyt és azokat a sokszor valóban megrendítő helyzeteket, amiket a médiumokban láthatunk.

De az nem akkor, ott, hanem az olyan nyilatkozatokkal kezdődik, amilyen egyébként az Európai Parlament olasz elnökének, David Sassolinak a nyilatkozata is, ami azt a reményt adja a migránsoknak, hogy illegálisan be tudnak lépni Európa területére.

Kérdésre válaszolva a miniszter megerősítette: ha szükség van a harmadik oltásra, akkor mindenki, akár csak nyugati vakcinával is fel tudja venni a harmadik oltást.

Miután erre most nincs szükség, mivel több százezer vakcina áll rendelkezésre az országban, ezért hazánk szívesen ad kölcsön olyan országoknak oltóanyagot, amelyek egyelőre nem állnak jól az átoltottságban.

Arra, hogy mi a kormány terve a raktáron álló 16 ezer lélegeztetőgéppel, a miniszter közölte: ameddig nem tudjuk kijelenteni, hogy a koronavírus járvány soha többé nem fogja fenyegetni az országot, vagy belátható időn belül nem, addig jobb hogyha van, mintha nincs.

A Paksi Atomerőmű bővítéséhez szükséges engedélyek és az új blokkok befogadására szolgáló létesítmények építése kapcsán ismertette: a Paksi Atomerőmű építés jelenleg is 500 engedéllyel rendelkezik. Süli János arról számolt be, hogy 2030 a véghatáridő, ami tartható lesz. A bővítéshez szükséges legfontosabb engedélyt pedig idén ősszel kaphatják meg.

Amatőr egyéni és csapatsport-esemény egyelőre csak védettségi igazolvánnyal látogatható – mondta kérdésre Gulyás Gergely. Szavaiból nem derült ki, hogy a kormány tervezi-e, hogy a jövőben mikor lehessenek látogathatók ezek az események a védettségi kártya nélkül.

A pedofil-nyilvántartás kapcsán a miniszter leszögezte: jelenleg is van ilyen, csak az nem nyilvános, ezért értelemszerűen azokat is tartalmazza ez az adatbázis, akik ellen régebben ítélt a bíróság. Ezt a nem nyilvános adatbázist teszik mindenki számára elérhetővé.

A járvány harmadik hullámának lecsengésével a kiskunhalasi járványkórház is befejezte a működését május 31-ével – mondta kérdésre válaszolva a tárcavezető.

A Thaiföldről hazarendelt nagykövet kapcsán Gulyás kiemelte: nincs ellene semmilyen folyamatban levő eljárás, de már nincs a külügyminisztérium állományában.

A kormány azért határozott korábban a meddőségi kezelések állami kézbe vételéről, mert számos visszaélést tapasztaltak az egészségügyi szolgáltatóknál, illetve hatékonysági szempontok is vezérelték őket – mondta újságírói kérdésre Gulyás.

A miniszter arról is beszélt: a fehérorosz kormány lépését, amellyel a földre kényszerített egy repülőgépet, a magyar kormány is elítélte és csatlakozott az EU-s nyilatkozathoz.

A magánszolgáltatóknál is elérhető koronavírus-vakcinák kapcsán a tárcavezető érzékeltette: a közeljövőben nem lesz elérhető az oltás a magánegészségügyben, de két-három évvel nem lát előre ebben kérdésben.

Az egyetemek kapcsán a miniszter megjegyezte: a rektorokon múlik, hogy egyes intézményekben kell védettségi igazolvány a vizsgához, máshol nem.

„Jó lenne, ha a rektori konferencia közös álláspontra jutna, de amíg ez nem történik meg, a kabinet a rektorokra bízta a döntést” – mondta a tárcavezető.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában