ha nincs tovább

2019.04.04. 16:42

Kötelező tanfolyam segít válni a dánoknak

Csak akkor tudnak elválni a 18 évesnél fiatalabb gyereket nevelő dán szülők, ha előbb elvégeznek egy félórás online kurzust az új dán válási törvény szerint.

Dániában a kölcsönös megegyezéssel történő válást online is el lehet rendezni. Az országban a házasságok csaknem fele végződik válással. A 30 perces kötelező online tanfolyamot azért vezették be, hogy segítse a váló felek közötti kommunikációt és mind a házastársak, mind a gyerekeik a lehető legkevesebb bonyodalommal tudjanak alkalmazkodni az új helyzethez, amit a válás magával hoz. A válás csak három hónapos türelmi idő után válik véglegessé.

Ha a szülők nem végzik el az online vagy telefonos applikációra is letölthető tanfolyamot a három hónapos türelmi idő alatt, nem lép életbe a válásuk és házasok maradnak.

A Koppenhágai Egyetem kutatói által összeállított program 17 modulból áll, amelyek konkrét megoldásokat adnak a konfliktusos helyzetekre a születésnapi bulik szervezésétől egészen odáig, hogy hogyan beszélgessenek az elvált szülők a letört gyermekeikkel.

Dániában 2018-ban 15 ezer válást jegyeztek be, ami a tavaly kötött házasságok 46,5 százaléka.

A skandináv ország régóta élen jár a gyerekek és a családok jogainak terén, a gyermekgondozási szabadság egyéves és minden gyerek számára biztosítják a napközis ellátást.

A gyerekek 70 százaléka élt tavaly mindkét szülőjével egy háztartásban Dániában, miközben 1980-ban ez az arány még 85 százalék volt.

A közös gyermekfelügyelet nagyon gyakori megoldás a válás után, a szakemberek is azt tanácsolják, hogy a gyerekeknek az a legjobb a mindkét szülőhöz való szoros kapcsolat megőrzésére, ha egyik héten az egyik szülőnél, másik héten a másik szülőnél vannak a válás után. 2009-ben a válások 16 százalékánál lépett életbe közös felügyelet, 2018-ban azonban már 30 százaléknál.

Áprilisig a közös megegyezéssel történő váláshoz csupán egy online kérvényt kellett kitölteni, nem volt szükség bíróságra vagy várakozásra. „Úgy gondoljuk, az emberek elég érettek ahhoz, hogy eldöntsék, el akarnak-e válni vagy sem” – magyarázta egy szakértő.

Mostantól a válást kérvényező szülőknek személyre szólóan küldenek ki egy linket, amelyen elvégezhetik a 30 perces online kurzust.

Az új rendelkezés bevezetését 2015 és 2018 között tesztelési időszak előzte meg. Egy kétgyermekes anya, aki 2500 más önkéntessel együtt vett részt a tesztben, elmondta: az online kurzus jó alkalmat nyújt a szülőknek arra, hogy végiggondolják a szükséges dolgokat.

„Olyan helyzetekben, amikor az ember nem gondolkodik feltétlenül racionálisan, rákényszerít, hogy szembesüljön az érzéseivel és azzal, hogyan kell kezelni konkrét szituációkat” – értékelte.

A tesztidőszak eredményei nagyon meggyőzőek voltak: 14 esetből 12-ben szellemileg és fizikailag is pozitív hatással volt a program a résztvevőre. Segített a stressz oldásában, a depresszió, szorongás, a fizikai és szellemi szenvedés enyhítésében és a munkahelyi hiányzások száma is csökkent.

Ugyanakkor arról kevés szó esett, hogy Dániában a gyerekek több mint fele – 54 százalékuk – házasságon kívül születik és az ő szüleik számára nincs kötelező kurzus, ha különválnak, viszont ha akarják, ők is elvégezhetik online.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában