Járvány

2020.08.03. 22:37

Kötelező lesz maszkot viselni a komphajók fedélzetén Görögországban

Görögországban kötelező lesz maszkot viselni a szigetek közötti személyszállítást végző komphajók fedélzetén a koronavírus fertőzöttek számának hirtelen megemelkedése miatt elfogadott újabb szigorítások keretében – jelentette be hétfőn Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő.

A járvány terjedése ugyanis veszélybe sodorhatja az ország számára létfontosságú turisztikai szezont. Görögországban szombaton hetek óta nem látott mértékben, 110-zel emelkedett a napi fertőzöttek száma, további 75 esetet pedig vasárnap jelentettek.

Görögországban pénteken tették kötelezővé a szájmaszk viselését minden beltéri nyilvános helyen, ahol nem lehet megfelelő módon betartani a távolságtartási szabályokat. A kormány emellett további lépéseket fontolgat a járvány megfékezése végett bevezetni.

Ezeknek az intézkedéseknek a betartása kulcsfontosságú, hogy elkerülhetőek legyenek a még drasztikusabb intézkedések, amelyek magukba foglalnák az utazók számának korlátozását a hajókon hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette, hogy az intézkedés kedden lép hatályba egyelőre augusztus 18-ig, a turisztikai csúcsszezonig.

Görögországban eddig a tömegközlekedési eszközökön volt csak kötelező a szájmaszk, ezt terjesztették ki tíz napja az élelmiszerüzletekre is. Az országban augusztus közepéig meghosszabbították a látogatási tilalmat az idősotthonokban és a kórházakban. Az esküvőket, temetéseket és keresztelőket legfeljebb száz ember részvételével tarthatják meg. Augusztus végéig betiltották a fesztiválokat és koncerteket.

A menekültügyi minisztérium pénteken bejelentette, hogy a koronavírus további terjedését megelőzendő, augusztus 31-ig meghosszabbítják a görögországi menekülttáborokra vonatkozó karantént. Az intézkedést március 21-én vezették be az égei-tengeri görög szigeteken működő menekülttáborokban, ahol összesen több mint 26 ezer menedékkérő zsúfolódott össze, miközben a táborok együttes kapacitása alig több mint 6 ezer fő.

Görögországban eddig 4662 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 208-an hunytak el a járvány következtében.

Ciprus vasárnap jelentette be, hogy augusztus 6-tól kötelezővé fogja tenni a Görögországból érkezők tesztelését a koronavírusra. Harisz Theoharisz görög idegenforgalmi miniszter élesen bírálta a ciprusi döntést a Parapolitika rádiónak nyilatkozva.

A turizmus Görögország gazdaságának kulcságazata, amely az idén csaknem 10 százalékkal zsugorodott a járvány következtében, miután lassan kezdett kilábalni az egy évtizede húzódó adóssági válságból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában