kábítószer-csempészet

2019.01.14. 16:03

Kínában halálra ítéltek egy kanadai állampolgárt

Az eset várhatóan ismét próbára teszi a két ország közötti kapcsolatokat, amelyek december óta feszültek.

Robert Lloyd Schellenberg ügyét az északkelet-kínai Liaoning tartományban lévő Talien város középfokú népbírósága tárgyalta újra – tudatta a testület rövid közleményében.

A kanadai vádlott ügyét amiatt kellett újratárgyalni, mert az ügyészség szerint a novemberben kiszabott 15 éves börtönbüntetés „túl enyhe” volt.

Az eset várhatóan ismét próbára teszi a két ország közötti kapcsolatokat, amelyek azóta feszültek, hogy Kanadában az amerikai hatóságok kérésére letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és mobil távközlési konszern globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát.

Az Egyesült Államok szerint Meng Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat.

A letartóztatás heves tiltakozást váltott ki Peking részéről, az esetet követően pedig őrizetbe vettek Kínában két kanadai állampolgárt az ország „nemzetbiztonságát fenyegető” cselekmények gyanújával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában