Járvány

2020.01.25. 10:01

Kínában a hadsereg orvosait is bevetik a betegség elleni küzdelemben

Csak a járvány epicentrumaként ismert Vuhan városba 1200 tagú katonai egészségügyi személyzet érkezett szombaton, de a tartományba, Hupejbe érkeztek más országrészekből polgári orvosok és ápolók is.

A hadsereg egészségügyi alakulatait is bevetik az újfajta koronavírus terjedése elleni küzdelemben – közölték a hatóságok.

A vuhani egészségügyi intézmények túlterheltek, ezért van nagy szükség a segítségre.

A polgári egészségügyi személyzetet egyetemi kórházak küldték önként jelentkezők közül, akik a SARS és az ebola vírus terjedése elleni küzdelemben is szereztek már tapasztalatot – írta a Hszinhua hírügynökség

Várhatóan február elsejére lesz kész a 11 millió lakosú Vuhanban előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni.

Szombaton már órákkal korábban bejelentették, hogy újabb 15 ember veszítette életét a betegségben az országban, és ezzel a kór halálos áldozatainak száma 41-re nőtt, ebből 39 haláleset Vuhanban történt.

A fertőzöttek száma 1287-re emelkedett az országban, ebből Vuhanban mintegy 500-ra.

A legfrissebb jelentések szerint már mintegy 56 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában a tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében. Egy nappal korábban még csak 40 millió ember volt korlátozva utazásában, ami 13 hupeji város lakosságát jelentette, de az intézkedést – amely szerint a lakosok nem hagyhatják el településüket – kiterjesztették további öt városra az 59 millió lakosú tartományban.

Nagy problémát jelent, hogy a holdújév kezdete miatt az utóbbi napokban már több százmillió ember kelt útra az országban, általában családlátogatásra. Az ország 31 tartományából már 29-ben regisztráltak fertőzötteket, csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem.

Koronavírus-fertőzést jelentettek már Japánból, Dél-Koreából, Tajvanról, Thaiföldről, Vietnamból, Szaúd-Arábiából, Szingapúrból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, ami összesen több mint 1300 embert jelent a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában