Ország-világ

2020.09.28. 12:13

Későn és rosszul lépett a főváros: nagy bajban vannak a budapesti taxisok

Éves szinten nettó néhány tízezer forint kedvezményt adna a főváros a taxisoknak. A drosztdíjat nem engedi el, mindössze csökkenti, és csak a jövő évtől. Pedig a budapesti taxispiac azonnali segítségre szorul.

Az idén januártól szeptemberig több mint 1100 személytaxi-szolgáltatási engedélyt adtak vissza Budapesten – derül ki abból a statisztikából, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölt a Világgazdasággal.

A lap szerint az év elején még mintegy 7000 ilyen jogosultságot tartottak nyilván, az ősz első hónapjára 5900-ra olvadt a számuk. Mindez csaknem 16 százalékos visszaesés, tehát kilenc hónap leforgása alatt minden hatodik taxiengedély megszűnt. A gyakorlatban jóval látványosabb lehet a sárga autók eltűnése a fővárosból:

a ténylegesen szolgáltató sofőrök száma a BKK szerint lényegesen eltérhet a hivatalos adattól, erre vonatkozóan ugyanakkor nincs pontos mérés. Az Országos Taxis Szövetség 4500 körülire becsüli a dolgozó taxisokat.

A koronavírus-járvány miatt a sofőrök tavasszal 80-90 százalékos forgalom-visszaesést tapasztaltak a tavalyi hasonló időszakhoz képest, ami a nyárra 40-50 százalékos mínuszra korrigált. A piacra a szeptemberre bejelentett határzár negatívan hatott, illetve addigra már a kormányzat által elérhetővé tett adó- és járulékmentesség is kifutott.

A pandémia második hullámában egyértelművé vált, hogy a taxiszegmens nem maradhat mentőöv nélkül.

Úgy tűnik, a problémára most már a fővárosi vezetés is reagál, ez azonban a szerdai közgyűlésre beterjesztett javaslat értelmében kimerül annyiban, hogy csökkenhet a taxiállomás-használati hozzájárulás, vagyis a drosztdíj.

A 70 százalékos mérséklést viszont nem azonnal, csak 2021-től alkalmaznák.

A könnyítéssel első olvasatra számottevő – a Városháza szerint több százmilliós – bevételről mond le Budapest. A rendeletmódosítás szövegezése, valamint a droszt iránti kérelmek alakulása árnyalja a képet. Az előbbi úgy szól, hogy a 2021-re vonatkozó taxidroszthasználati díjat egy alkalommal, a 2020. március 1. és december 31. között megfizetett összeg 70 százalékával kell csökkenteni.

Ez kiegé­szül azzal, hogy a 2021-es éves hozzájárulásnak az első negyedévre eső arányos részéből ugyancsak 70 százalékos engedmény jár. A megfogalmazás zavaros, hiszen a taxiállomás-használati megállapodásokat a Budapest Közút (BK) egy évre, de nem naptári évre köti a kérelmezőkkel.

Tehát a kezdő dátuma bármelyik nap lehet, nem kizárólag január 1. A drosztdíjakat évente kell megfizetni, a szerződés lejárata előtt legkésőbb harminc nappal. A benzines és dízeles járműveknél (a fővárosi taxiflotta 80 százaléka ilyen) ez nettó 65 ezer, a hibrid és a CNG-meghajtásúaknál 52 ezer, a tisztán elektromosaknál pedig mindössze 3200 forint. Vagyis az első kategóriát alapul véve Budapest mintegy nettó 30-40 ezer forint engedményt adna jövőre.

Kérdés, hogy hány taxisnak. A drosztdíjakat a Fővárosi Önkormányzatnak beszedő BKK-nál tavaly még 6947-en kérelmeztek taxiállomás-használati megállapodást, amelyért összesen nettó 428,12 millió forintot fizettek.

Idén az első nyolc hónapban 3854 kérelmező volt (235 millió forint), tehát az év kétharmada alatt a 2019-es volumen alig fele teljesült. A jelenlegi körülmények között életszerűtlen, hogy 2020 hátralévő részében megugrana a drosztok iránti érdeklődés, sőt, sokkal valószínűbb, hogy egyre kevesebben újítják meg a szerződésüket. Így 2021-ben a taxisok töredéke örülhet majd az alacsonyabb taxiállomás-üzemeltetési költségeknek.

Budapest hozhatna arról döntést, hogy az idén beszedett drosztdíjakat valamilyen formában jóváírja az érintetteknek, a jövőben pedig átmenetileg ingyen szerződik a drosztokra. Ehelyett, jelen állás szerint voltaképpen olyan pénzről mond le, amely eleve kérdéses, hogy milyen mértékben folyna be a főváros kasszájába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában