Ország-világ

2021.02.25. 18:31

Kéreget, miközben úszik a pénzben Karácsony Gergely

Tavaly december valóságos vagyonon ült a főváros. Az ország önkormányzatai közül messze Karácsonyék rendelkeztek a legnagyobb összeggel.

20210202 Szombathely Előválasztásról nem, csak várospolitikáról tárgyaltak a városvezetők Nemény András Szombathely polgármestere és Karácsony Gergely (képen) Budapest főpolgármestere tartott sajtótájékoztatót Fotó: CSG

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

– Ha nem kompenzálják a fővárost, akkor már a mostani adatok alapján is igazoltnak látszik, hogy november végére fizetésképtelenség állhat elő – ezt mondta a távirati iroda beszámolója szerint február 18-án Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Az igen borús képet festő nyilatkozatot ugyanakkor egészen érdekes megvilágításba helyezi az az adatsor, amely a Magyar Nemzet birtokába került, s amely a legnagyobb hazai önkormányzatok pénzügyi helyzetét mutatja be. Eszerint ugyanis a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tavaly decemberben még valósággal úszott a pénzben – számol be a lap.

A Magyar Államkincstár adatsora azt mutatja, hogy a múlt esztendő utolsó napján 10,4 milliárd forintot tartott a kincstárnál. Ezenfelül kereskedelmi bankoknál vezetett számán további 36,7 milliárd forintja volt a helyhatóságnak, állampapírban pedig újabb 74,8 milliárd forint.

A pénztelenséget hangoztató Karácsony vezette Városháza tehát 2020. december 31-én egészen pontosan 122 milliárd forint felett rendelkezhetett – írják.

A kincstár adataiból egyébként kiderül, hogy nagyvárosainkat és a budapesti kerületeket is figyelembe véve a múlt év végén a fővárosnak volt a legtöbb pénze. Debrecen volt a második 74 milliárddal, Székesfehérvár 35 milliárddal a harmadik. Más nagyvárosok tíz-húsz milliárd forint körüli összeggel rendelkeztek. A főváros kerületei közül egyiknek sem volt nagyobb a vagyona húszmilliárdnál.

Borítókép: Nemény András Szombathely polgármestere és Karácsony Gergely (képen) Budapest főpolgármestere tartott sajtótájékoztatót 2021. február 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában