Járvány

2020.06.11. 13:05

Karácsony nem tágít: mindenképp megnyitná a hajléktalanszállót a Belvárosban

A helyi szabályozás ezt nem teszi lehetővé, a lakosság pedig tiltakozik, de a főpolgármestert mindez nem érdekli.

Budapest, 2020. január 17. Karácsony Gergely fõpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2020. január 17-én. A fõpolgármester elmondta, hogy évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Miután Csepelről a helyi lakosság elzavarta, most már a Városháza műemlék épületében szeretne hajléktalanszállót nyitni Karácsony Gergely. Igaz, a helyi szabályozás ezt nem teszi lehetővé, és a helyiek is tiltakoznak, ám a főpolgármester jelezte, a szállót mindenképpen kialakítja − írja a Pesti Srácok.hu.

A portál szerint a helyi kormányhivatal közölte:

a főpolgármester nem nyithat hajléktalanszállót a Városháza épületében, tekintve, hogy az épület műemlék, az egész terület műemléki jelentőségű és a turisták által is nagy számban látogatott világörökségi védőövezetben fekszik, ráadásul kiemelten védett régészeti lelőhelyeknek is része.

Mindezeken túl Belváros-Lipótváros kerületi építési szabályzata szerint a Városháza vegyes városközponti terület építési övezetben található, ahol szállás funkció nem helyezhető el, így hajléktalanszálló sem létesíthető, és erre a meglévő épület, illetve épületrész rendeltetése sem módosítható. „Az elmúlt években sikeresen felépített és rekordokat döntő magyar turizmus szempontjából sem szerencsés a főpolgármester ötlete” – tájékoztatott a kormányhivatal közleménye.

A Pesti Srácok.hu emlékeztet: nemcsak a helyi szabályozás nem teszi lehetővé, de a helyi lakosság sem szeretne hajléktalanszállót az épületbe. Mint írják, ötezer ember írt alá tiltakozó petíciót, amelyben emlékeztetnek: Karácsony annak idején azt ígérte, hogy „minden fontos kérdésben egyeztetést kezdeményez az érintettekkel”, ennek ellenére sem a kerület lakóival, sem képviselőikkel nem konzultált az őket is érintő terveiről.

A főpolgármester azonban nem tágít: a Facebookon közölte, hogy a kormányhivatal határozatát megtámadják, a szállót pedig megcsinálják.

Fotó: Pesti Srácok

A portál emlékeztet rá:

a Pesti úti idősotthonnál megtapasztalhattuk, mit jelent, mikor Karácsony Gergely meg akar óvni valamit: ötven halottat, háromszáz fertőzöttet, étlen-szomjan hagyott, állandó orvosi felügyelet nélküli magatehetetlen embereket.

Hozzáteszik: a főpolgármester a hajléktalanszállók túlzsúfoltságára hivatkozik, miközben Budapesten jelenleg 52 százalékos a kihasználtság. Éppen emiatt az egész történet provokációnak tűnik, amit alátámaszt, hogy a főpolgármester – hogy, hogy nem – éppen két fideszes vezetésű kerületben (Csepel, Belváros) akarta létrehozni a hajléktalanszállót.

A Pesti Srácok.hu teljes cikke ide kattintva olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában