emberrablás

2017.10.25. 10:31

Kalózok raboltak el egy magyar matrózt Nigéria partjainál

Összesen hatan estek a kalózok fogságába szombaton kora reggel, ebből négy filippínó, egy ukrán és egy magyar állampolgár. A matrózokat egy német teherhajóról rabolták el. A történtek hírét csak most tették közzé.

Budapest, 2017. október 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel folytatott találkozóját követõen sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2017. október 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

A hajót szombaton a reggeli órákban támadták meg a kalózok, amikor Nigéria partjaihoz közeledett Port Harcourt kikötője felé. Az emberrablók a Niger folyó deltája felé menekültek. A hajó maradék tizenkét matrózával visszatért a tengerre. A hatóságok igyekeznek kapcsolatba lépni az emberrablókkal.

A hajó tulajdonosa, a Peter Doehle Schiffarhrts KG azt közölte, hogy kalózok támadták meg a hajót szombaton, amikor Nigéria egyik kikötőjéhez közelített, és hat embert vittek magukkal a legénységből. Emberrablók tartják őket fogva Nigériában.

Egyelőre még nincs kapcsolat az emberrablókkal. A hajó a maradék – 12 tagú – legénységgel elhajózott Nigéria közeléből

- mondta a hajótársaság szóvivője.

A történtekről szóló híreket a magyar kormány nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megerősítette, aki egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta:

egyelőre nem tudnak arról, hogy az emberrablóknak követeléseik lennének, így nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hajlandó lenne-e váltságdíjat fizetni a magyar kormány.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium minden konzuli és diplomáciai eszközt felhasználva, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve dolgozik az ügy megoldásán – mondta a miniszter.

A TEK időközben közleményben tudatta, hogy válságközpontja megkezdte a működést, és felvette a kapcsolatot a külföldi társszervekkel.

Íme, a Google Maps térképén a kalóztámadás helyszíne, a nigériai Port Harcourt:

A Demeter nevű, német tulajdonú teherhajót megtámadásáról a maritive-executive.com is beszámolt, értesüléseik szerint a hajót nyolc kalóz fekete motorcsónakkal közelítette meg, majd miután megszállták,

hat embert ejtettek túszul: többek között a kapitányt, a szakácsot, a fedélzetmestert, egy mérnököt és a másodtisztet.

A teherhajó utolsó bejelentkezési adatai
Forrás: vesselfinder.com

 

A személyzet többi tagja, összesen tizenketten a nigériai news.bounce.ng szerint szerint biztonságban vannak.

Mint arról beszámoltak, igyekeznek felvenni a kapcsolatot a túszejtőkkel, valamint az elrabolt személyek családjával is közölték a történteket.

A Demeter, amelyen egyébként libériai zászló lobogott, a német Peter Doehle Társaság tulajdona, amelynek a szóvivője tudatta: német állampolgár nem tartózkodott a hajón. Mint mondta:

„A legfontosabb, hogy felvegyük a kapcsolatot az emberrablókkal és gyorsan és biztonságban kimentsük a dolgozóinkat”

Nigériai források szerint a helyi parti őrség és a hatóságok mindent elkövetnek, hogy a hat túsz megmeneküljön. Ugyancsak megerősítették, hogy amíg le nem zárul az ügy, a hajózási társaság biztonsági okokból nem közli az elrabolt személyek nevét.

Az incidens idején a Demeter nevű hajó Egyenlítői Guinea fővárosából tartott a libériai Monroviába, amikor megállt Onne kikötőjében.

Íme, a kalóztámadást átélt hajó adatai a Peter Doehle Schiffarhrts KG honlapján közöltek szerint:

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2017. október 12-én.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában