kevés rá az esély

2019.06.04. 22:45

Jóvátételt kérnének a második világháborúért a németektől a görögök

Görögország kedden diplomáciai jegyzékban sürgette Németországot, hogy kezdjenek tárgyalásokat a második világháborúval kapcsolatos görög jóvátételi igényekről – közölte az athéni diplomácia.

„A görög kormány tárgyalóasztalhoz szólítja a német vezetést ezeknek a követeléseknek a tényleges kielégítése érdekében, lévén ezek különös fontossággal bírnak erkölcsi és anyagi értelemben a görögök számára” – közölte a külügyi tárca.

A minisztérium szerint Görögország berlini nagykövete a nap folyamán átnyújtotta a diplomáciai jegyzéket a német külügyminisztériumnak.

Megfigyelők szerint az intézkedése tovább terhelheti Athén és Berlin kapcsolatait. Ugyanakkor emlékeztettek: Alekszisz Ciprasz kormányfő május végén jelentette be, hogy július 7-én – három hónappal az esedékes időpont előtt – előrehozott parlamenti választásokat tartanak, miután pártja, a baloldali Sziriza vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon és a görög helyhatósági választásokon az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttól.

A görög parlament még áprilisban szavazott arról, hogy az athéni vezetés indítson diplomáciai kampányt azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljon Németországra több milliárd eurós háborús jóvátétel érdekében.

Berlin már többször bocsánatot kért Athéntól a náci Németország Görögországgal szemben elkövetett második világháborús bűneiért, de mindig visszautasította új keletű pénzbeli követelését, és arról tárgyalni sem volt hajlandó.

Németország 1960-ban már fizetett Görögországnak 115 millió német márka jóvátételt.

Berlin a háborús jóvátételek kérdését lezártnak tekinti a két Németország 1990-es újraegyesítése óta, mert az erről szóló szerződés kiköti, hogy az újraegyesített Németország nem fogad el semmilyen újabb követelést.

A német vezetés szerint, ha Görögország akart volna további jóvátételt, akkor azt az újraegyesítés előtt kellett volna kérnie.

A második világháborús német jóvátétel mint érzelmi kérdés 2010 és 2018 között ismét előkerült Görögországban, mert Athénnak a nemzetközi mentőhitelek fejében szigorú gazdasági megszorításokat kellett bevezetnie az országban, amiért sok görög Németországot teszi felelőssé.

A német erők 1941 és 1944 között tartották megszállva Görögországot, és észak-afrikai hadjáratuk finanszírozására sarcot szedtek tőle. Emiatt hiperinfláció alakult ki az országban, és több ezer görög éhen halt.

A megszállók 476 millió márka átadására kötelezték Athént, ami görög tisztségviselők számításai szerint ma 6-10 milliárd eurónak felel meg. Egy görög parlamenti bizottság három évvel ezelőtt készített egy jelentést, amely szerint az ország második világháborús kára 289 milliárd euró volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában