EREDMÉNYESSÉG

2017.09.26. 14:29

Javulnak a közterületi bűnüldözési statisztikák

 2010-hez képest a közterületi bűnözés felére csökkent Magyarországon, a nyomozások eredményessége pedig 71 százalékkal lett jobb.

Tavaly 290 779 regisztrált bűncselekményt követtek el hazánkban a Legfőbb Ügyészség statisztikái alapján. Ez tízezerrel több, mint 2015-ben volt, viszont még mindig negyvenezerrel elmarad a 2014-es adattól – írja az Origo. Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt korábban kijelentette, hogy az eredmények nemcsak a rendőrség munkájának köszönhetőek, hanem a jól működő polgárőrség is hozzájárult a bűnözés csökkenéséhez.

A Legfőbb Ügyészség jelentéséből kiderült, tavaly 34 vádlottat ítéltek életfogytig tartó fegyházra és 25 363 embert határozott tartamú szabadságvesztésre. Tavaly is a vagyon elleni bűncselekményekből volt a legtöbb, amit a sorban a lopás, a sikkasztás és a csalás követ.

Az emberölések száma 226 volt, míg a testi sértéseké 11 609. A statisztika szerint több mint hatezer kábítószerrel való visszaélést regisztráltak a hatóságok és csaknem 15 ezer sofőrt kaptak el ittas vezetés miatt. A büntetés-végrehajtási intézetekben 17 658-an voltak rács mögött.

Amióta bevezették a hármas, vagyis a jogi, műszaki és élőerős határvédelmi rendszert, mérséklődött a migrációs nyomás is. A Legfőbb Ügyészség jelentése szerint pedig csökkent a migrációval kapcsolatos vádemelések száma. Az illegális bevándorlással összefüggő bűncselekmények körébe tartozik a határzár tiltott átlépése, megrongálása, idesorolható az embercsempészet, az útlevél-hamisítás és a bevándorlókkal összefüggő más, közbiztonság, köznyugalom elleni bűntettek is. A legtöbb ilyen jellegű bűncselekményt, mintegy 3176-ot, tavaly regisztrálták. Idén augusztus elejéig viszont mindössze 295 hasonló esetet jegyez az ügyészségi statisztika.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában