régen várt lépés

2020.06.11. 10:25

Irán Párizsba küldi a tévedésből lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait

Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy a Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből.

Irán szerdán bejelentette, hogy Párizsba fogja küldeni elemzésre a tévedésből lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait abban az estben, ha a szerencsétlenség vizsgálatában részes államok ehhez hozzájárulnak – közölte két, az ügyben jártas forrás.

Az Ukrán Nemzetközi Légitársaság Teheránból Kijevbe induló Boeing 737-es gépe január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le. Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy a Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből egy Föld-levegő rakétával. A repülőn lévő 176 emberből senki sem élte túl a tragédiát. A járaton 55 kanadai-iráni állampolgár utazott.

Az érintett államok – Ukrajna, Kanada és az Egyesült Államok. Korábban Kanada nyomást gyakorolt Teheránra, hogy küldje a feketedobozokat Párizsba. Irán előzőleg megtagadta, hogy az ukrán utasszállító a repülési adatait rögzítő berendezéseket átadja.

Márciusban Irán azt közölte az ENSZ szakosított légügyi ügynökségével, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO), hogy Ukrajnába küldi a feketedobozokat. Szerdán azonban egy iráni tisztviselő az ICAO kormányzótanácsának videokonferenciáján bejelentette, hogy Teherán most a súlyosan megrongálódott elektronikus eszközöket a BEA francia légiforgalmi biztonsági hivatalhoz küldi. Erről egy nevét elhallgató forrás számolt be, aki hozzátette, hogy Irán a részes államok hozzájárulásától teszi függővé döntését.

A Reuters hírügynökség nem tudott elérni iráni tisztviselőt, hogy adjon magyarázatot az értesülésre.

Marc Garneuau, a kanadai légügyi minisztérium szóvivője ugyancsak elhárította a felkérést a magyarázatadásra. Ugyanakkor azt elmondta, hogy Irán márciusban az ügyben kötelezettségvállalást tett. Nyitottságot mutattak a feketedobozok átadására, de Kanada konkrét, iráni részről megmutatkozó lépéseket szeretne látni fejtette ki a szóvivő.

A nemzetközi szabályok szerint Iránnak joga van a vizsgálat felügyeletéhez, az Egyesült Államok azáltal részes a vizsgálatban, hogy a gépet ott gyártották, míg Ukrajna azért, mert az utasszállító üzemeltetője volt. Kanada pedig úgy válik az eset részesévé, hogy állampolgárai is meghaltak a szerencsétlenségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában