Hosszú Katinka: fogjunk össze és írjuk alá! (videó)

Hosszú Katinka is aláírta a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését annak érdekében, hogy az Európai Unió a jövőben sokkal jobban figyelembe vegye a különböző régiók nemzeti jellegzetességeit, mint jelenleg.

Budapest, 2019. október 6. A gyõztes Hosszú Katinka a nõi 200 méteres vegyesúszás döntõje után a budapesti úszó világkupán a Duna Arénában 2019. október 6-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A május 7-ig tartó gyűjtés célja, hogy a nemzeti kisebbségek önállóan is pályázhassanak uniós forrásokra − emlékeztet a Nemzeti Sport.

„Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy mi, magyarok összetartsunk, és csak azért mert ők a határon túl vannak, attól függetlenül ugyanúgy magyarok. Ők azóta is, mióta elszakadtak és határon túl kerültek, őrzik a kultúránkat és nagyon küzdenek azért, hogy a közösségeik megmaradjanak. Remélem, hogy összefogunk és ezt tovább tudjuk vinni, hogy így segítsünk nekik” – fogalmazott a háromszoros olimpiai bajnok úszó.

„Én is rengetegszer belehúztam úgy, hogy a magyar zászló volt az úszósapkámon, fogjunk össze, hajrá, magyarok, írjuk alá!”

Korábban a magyar válogatott négy, Székelyföldön született jégkorongozója, Bartalis István, Becze Tihamér, Sofron István és Adorján Attila beszélt a kezdeményezés jelentőségéről, illetve Bölöni László is megosztotta gondolatait.

A Székely Nemzeti Tanács még tavaly annak érdekében kezdeményezett aláírásgyűjtést, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei, köztük a székelység is megtarthassák identitásukat a saját szülőföldjükön.

Ha május hetedikéig összejön hét tagállamból legalább egymillió aláírás, úgy az uniós kohéziós források elosztásánál a jövőben a különböző régiók nemzeti jellegzetességeit is figyelembe kell venniük a brüsszeli döntéshozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában