Járvány

2021.10.01. 15:53

Horvátországban ismét tíz napra csökkentik a kötelező karantén idejét

270 napról egy évre kiterjesztik a védettségi igazolványok érvényességét.

Horvátországban 14 napról ismét tíz napra csökkentik a kötelező karantén idejét – jelentette be a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

A testület kiemelte: azoknak az egészségügyi dolgozóknak vagy más intézmények munkatársainak, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek fertőzött személyekkel, azonnal tesztet kell végeztetniük, amelyet a hetedik, majd a 14. napon meg kell ismételniük, függetlenül attól, be vannak-e oltva, vagy átestek-e a fertőzésen. A pozitív antigén gyorsteszt esetében az eredményt PCR-tesztel is alá kell támasztani.

Tekintettel arra, hogy az iskolakezdés második hetétől a szokásosnál nagyobb számú fertőzöttet regisztráltak a 10-19 évesek körében, nekik bármilyen tünet esetén, legyen az influenza, fül-, has-, fej- vagy torokfájás, hőemelkedés vagy fáradtság, kötelezően el kell végeztetni a koronavírustesztet. Csak negatív teszttel lehet visszatérni az iskolába. Pozitív teszt esetében a tíznapos karantén a gyerekekre is vonatkozik – hangsúlyozták.

Horvátországban az elmúlt héthez képest 11 százalékkal nőtt az újonnan fertőzöttek száma.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója elmondta: az elmúlt egy héten 540 új fertőzött került kórházba, akiknek 72 százaléka oltatlan volt, és 84 beteg hunyt el, akiknek 77,4 százaléka úgyszintén. Ez idő alatt 8546 új fertőzöttet regisztráltak az országban, 78,8 százalékuk egy oltást sem kapott.

Jelezte továbbá, hogy 270 napról egy évre kiterjesztik a védettségi igazolványok érvényességét. Ez vonatkozik az oltásokra és a fertőzésből való felgyógyulásra is.

Az Európai Unióban a gyógyultsági igazolás 180 napig érvényes, de Horvátországnak joga van saját hatáskörben döntést hozni – mondta, hozzátéve: „mi úgy véljük, a 365 nap olyan határidő, amit el tudunk ismerni”.

Az elmúlt 24 órában 1517 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban. A vírus okozta betegségben tízen haltak meg, kórházban 738 beteget ápolnak, közülük 99-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 822 966-an kaptak védőoltást – a jogosultak 44,9, a felnőtt lakosság 53,8 százaléka -, közülük 1 709 647-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 970 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményeiben négy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 419-en vannak kórházban, 112-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 126 777-en kaptak védőoltást, közülük 1 003 714-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 53, illetve 48 százaléka.

Október 1-jén megkezdődött a tanév a felsőoktatási intézményekben. A jelenléti oktatás védettségi igazoláshoz van kötve. Akik nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek gyógyultsági igazolással, hetente tesztet kell végeztessenek. A 19-24 éves korosztály fele egy oltással, 43,7 százalékuk pedig két oltással rendelkezik, ami megközelíti az országos átlagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában