Katonai puccs

2021.02.17. 14:27

Helyi hírességek részvételével folytatódtak a tüntetések Mianmarban

Tízezrek – köztük helyi hírességek – vonultak utcára szerdán Mianmarban, rácáfolva a hadsereg állítására, amely szerint a nép nagy része támogatta Aung Szan Szú Kjí megválasztott vezető és kormánya megbuktatását.

A február 1-jei katonai puccs ellenzői azt ígérték: nem törik meg a lendület, és folytatják a tüntetéseket. Egyúttal jelezték: nem bíznak a junta hatalomátadásra vonatkozó ígéretében.

„Megmutatjuk, hogy nem tartozunk ahhoz a 40 millió emberhez, akiről beszéltek” – mondta Szú Kjí Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű pártjának egyik tagja az ünneplő tömeg előtt Rangunban.

Zav Min Tun, a junta szóvivője keddi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy Mianmar 53 milliós lakosságából 40 millióan támogatták a hadsereg beavatkozását.

Pjaj Ti Oo színész szerint semmi sem állíthatja meg a tiltakozást.

„Azt mondják, olyanok vagyunk, mint a szalmaláng, és egy idő után kifulladunk” – mondta. „Nem. Nem állunk meg, amíg célt nem értünk” – tette hozzá.

Rangunban többen csatlakoztak egy, a közösségi médiában közzétett felhíváshoz. A lerobbant autó nevet viselő kampány keretében a tiltakozók utcákat és hidakat barikádoztak el a rendőrség és a katonaság elől. A résztvevők felnyitották járművük motorháztetőjét, és úgy tettek, mintha lerobbantak volna.

Mandalajban is tízezrek tiltakoztak, közülük többen akadályozták a vasúti közlekedést. Szerdán nem érkezett hír a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokról.

Tom Andrews, az ENSZ különleges jelentéstevője korábban jelezte: aggódik a tiltakozók elleni erőszak lehetősége miatt, és arra kérte a juntára befolyással bíró országokat, gyakoroljanak nyomást a mianmari vezetésre ennek elkerülése érdekében

A puccs óta rendszeresek a több ezer fős tömegtiltakozások Mianmarban. Eddig több mint 450 embert vettek őrizetbe egy politikai foglyokat védő helyi szervezet szerint.

A mianmari hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával átvette a hatalmat, és letartóztatta az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és az államfőt is. A katonaság arra hivatkozott, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választásokkal kapcsolatos panaszait. A választáson Aung Szan Szú Kjí pártja elsöprő győzelmet aratott.

A junta új, tisztességes választást ígért, de ennek időpontját egyelőre nem hozta nyilvánosságra, miközben egyéves rendkívüli állapotot hirdetett. A hadsereg legutóbb csaknem fél évszázadon át vezette az országot, mielőtt 2011-ben megkezdődhettek a demokratikus reformok. A 75 éves Aung Szan Szú Kjí majdnem 15 évet töltött házi őrizetben a junta uralmának megdöntésére tett kísérletei miatt.

Az NLD vezetője ellen kedden újabb vádat emeltek kedden a katasztrófavédelmi törvények megsértése miatt. A politikus ellen korábban az import-export törvények megsértése miatt kezdeményeztek eljárást, miután najpjidói otthonában illegálisan beszerzett és engedély nélkül használt kézi adóvevőket találtak egy razzia során.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő aggasztónak nevezte a lépést. Boris Johnson brit miniszterelnök elítélte az újabb eljárást, és a hadsereg koholmányának nevezte a vádakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában