Ostrom alatt áll Európa

2020.03.03. 13:02

Határozott támogatást vár az EU-tól Athén

Határozott támogatást vár az Európai Uniótól a görög kormány az egyre súlyosbodó menekültválságban. Erről egy görög kormányzati forrás számolt be kedden.

Moria, 2020. mrcius 2. Rohamrendrkkel kiablnak a grgorszgi Leszbosz szigetn fekv Moria migrnstbort elhagyni kszl menekltek 2020. mrcius 2-n. Trkorszg 2020. februr 28-a ta nem tartztatja fel sem tengeren, sem szrazfldn az Eurpba igyekv meneklteket. Grgorszg egy hnapra felfggesztette a menedkkrelmek elfogadst, s katonai erkkel erstette meg a hatrait, hogy visszaszortsk az illeglis hatrtlpst. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA

Fotó: Oresztisz Panajotu

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a Törökországgal határos Evrosz megye székhelyén, Alekszandrupoliszban fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, valamint David Sassolit, az Európai Parlament elnökét.

„Senki nem juthat át a határon. A nemzet egységes erőfeszítéseiben. A hatóságok morálja kiváló, végzik a feladatukat. Görögországot nem lehet zsarolni. Az ország határai Európa határai” – jelentette ki a görög kormányfő a Szkai TV-nek nyilatkozva.

A négy politikus közép-európai idő szerint fél háromkor Kasztaniesz határfaluban közös nyilatkozatot tesz az athéni kormányfői hivatal közlése szerint.

Ezen részt vesz Margarítisz Szkínász bizottsági alelnök, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök és Davor Bozinovic horvát belügyminiszter is – tették hozzá.

A török-görög határ török oldalán több mint tízezer ember gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza továbbvonulásukat az Európai Unió felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok könnygáz, gumilövedékek és vízágyúk bevetésével megakadályozták ezt.

A görög hatóságok egyúttal felfüggesztették a menedékkérelmeket elbíráló eljárásokat, hogy ezzel is akadályozzák a migránsok bejutását az országba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bírálta az intézkedést.

Borítókép: Rohamrendőrökkel kiabálnak a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria migránstábort elhagyni készülő menekültek 2020. március 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában