Illegális bevándorlás

2018.12.18. 11:08

Görög rendőrök rendszeresen küldenek vissza illegálisan bevándorlókat Törökországba

Egyes esetekben erőszakhoz, köztük törvényen kívüli kivégzések színleléséhez folyamodtak.

Rendszeresen küldik vissza illegálisan görög rendőrök Törökországba azokat a bevándorlókat, akik az Evrosz folyón keresztül próbálnak bejutni Görögország északkeleti részébe, anélkül, hogy lehetőséget adnának nekik menedékkérelem benyújtására – közölte kedden a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

Közleményében a HRW rámutat arra, hogy a görög rendőrök egyes esetekben erőszakhoz, köztük törvényen kívüli kivégzések színleléséhez folyamodtak, és elkobozták a migránsok vagyontárgyait.

A New York-i székhelyű szervezet 26, Irakból, Marokkóból, Pakisztánból, Szíriából, Tunéziából és Jemenből érkezett embert interjúvolt meg Törökországban május és november között, és az azonnali kiutasítás 24 esetét jegyezte fel.

Őrizetbe vesznek, megvernek és kiutasítanak embereket Görögországból, akik semmilyen bűncselekményt nem követtek el, anélkül, hogy biztosítanák jogaikat vagy biztonságukat – mondta Todor Gardos, a HRW görögországi kutatója, aki felszólította a görög hatóságokat, hogy haladéktalanul vizsgálják meg az ezekről szóló panaszokat.

A menekültügyért felelős görög minisztérium adatai szerint 2018 eleje és november közepe között legalább 14 250 ember kelt át az említett folyón, szemben azzal az 5500-al, akik tavaly ezen az útvonalon érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában