engedély nélkül

2019.04.25. 14:01

Francia hadihajót kapcsoltak le a Tajvani-szorosnál

A kínai haditengerészet hajói feltartóztattak egy francia hadihajót a Tajvani-szorosban április 7-én – közölte Zsen Kuo-csiang, a kínai honvédelmi minisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A francia haditengerészet hajója engedély nélkül lépett be Kína területi vizeire – hangsúlyozta a szóvivő arra utalva, hogy Peking a saját területeként tekint Tajvanra.

A Tajvani-szoroson amerikai hadihajók szoktak egyre gyakrabban áthaladni, miközben Peking is fokozott rendszerességgel küldi egységeit Tajvan közelébe. Legutóbb április közepén gyakorlatoztak kínai harci repülők és hadihajók a sziget közelében, mellyel kapcsolatban Caj Jing-ven tajvani elnök úgy nyilatkozott: a tajvani hadsereg képes és elszánt arra, hogy megvédje magát.

Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, de Peking az „egy Kína elve” alapján saját területének tekinti.

Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után, 2016-ban ismét fagyossá vált, miután Caj Jing-ven, a függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki viszont később elkötelezte magát a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában