az alaptörvény megsértése

2020.07.21. 10:15

Fidesz: vissza kell vonni a hódmezővásárhelyi „spiclitörvényt”

A hódmezővásárhelyi „spiclitörvény” visszavonását szorgalmazta Benkő Zsolt, a közgyűlés Fidesz-KDNP-s tagja keddi sajtótájékoztatóján a városban.

Márki-Zay Péter alaptörvényt és más jogszabályokat is sértő rendelete alapján

a polgármester titokban gyűjthet bizonyítékokat a hódmezővásárhelyiekről

- mondta.

A politikus közölte: a közgyűlés június 25-én fogadta el az „1950-es évek legsötétebb időszakát idéző” rendeletet.

A jogszabály alapján legfeljebb 100 ezer forint jutalmat kaphat az, aki bizonyítékot szolgáltat a városnak jelentős anyagi kárt okozó ügyekben – vandalizmus, illegális szemétlerakás, korrupció -, amelyekben később jogerős, elmarasztaló ítélet születik.

A Fidesz-KDNP már a vita során elfogadhatatlannak nevezte a rendeletet.

A július 8-ai testületi ülésen a képviselők csak egy nagyon rövid tájékoztatást kaptak a rendeletről. A polgármester és a jegyző azt mondta, hogy a kormányhivatal törvényességi észrevételt tett, de nincs akadálya a jogszabály megalkotásának, csak néhány módosításra van szükség – közölte Benkő Zsolt.

Márki-Zay Péter azonban „elfelejtette kibontani az igazság minden részletét” – fogalmazott a képviselő.

A kormányhivatal súlyos jogszabálysértésekre hívta fel a figyelmet, és ezért felszólította a polgármestert, helyezzék hatályon kívül a rendeletet – mondta.

A kormányhivatal álláspontja szerint

a rendelet sérti a jogbiztonság és a személyes adatok védelmének alaptörvényben foglalt elvét.

A jogszabály ellentétes a bűnüldözés garanciális jellegű törvényi előírásaival, a polgármester nem jogosult bizonyítékok gyűjtésére, értékelésére, kezelésére – közölte.

Benkő Zsolt szerint fennáll a veszélye annak, hogy Márki-Zay Péter olyanokat „büntethet”, akik elégedetlenek a városvezetés munkájával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában