atomenergia

2019.06.25. 21:30

Ezért nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset Magyarországon

Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset, mert a két blokktípus tervezése teljesen más – mondta Kovács Antal kommunikációs igazgató a paksi atomerőműben tartott sajtóbejáráson.

Paks, 2019. június 25. Szakemberek a Paksi Atomerõmû négyes reaktorának vezérlõtermében 2019. június 25-én. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A „Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című filmet?” című eseményen Kovács Antal elmondta, hogy Pakson aktív és passzív, emberi beavatkozást nem igénylő rendszerek garantálják a biztonságos működést.

Minden biztonsági rendszerből három van, a szakembergárdát pedig elkötelezett, motivált, magas biztonsági kultúrával rendelkező szakemberek alkotják

- mondta.

Fontosnak nevezte, hogy az ország mit gondol arról az objektumról, ahonnan a hazai villamosenergia-termelés fele származik, ezért hívják fel a figyelmet arra, hogy a paksi és a csernobili atomerőművek között milyen tervezési, műszaki különbségek vannak. Kiemelte:

a paksi atomerőműben olyan biztonsági rendszerek vannak, amelyek az esetleges emberi hibákat kiküszöbölik. A paksi létesítmény biztonsági szempontból is a világ legjobb erőművei között teljesít

- mondta, hozzátéve: a Csernobilról készült film kapcsán fontosnak tartották mindezt elmondani, a különbségeket hangsúlyozni, „nem kisebbítve Csernobil felelősségét”.

Kovács Antal elmondta, hogy minden döntést alapos körültekintés és a biztonsági szempontok elsődlegessége mellett hoznak meg a biztonsági igazgatóság belső, valamint a nukleáris hatóság külső kontrollja mellett.

„Ha komolyan gondoljuk a globális felmelegedés elleni harcot, akkor minden szén-dioxid-kibocsátás mentesen termelő egységre szükség van. Mi ezt nagyon nagy biztonsággal, előre tervezhetően és nagyon olcsón tudjuk megtenni”

- fogalmazott.

A kommunikációs igazgató szerint az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy az atomerőmű tevékenységével az emberek többsége elégedett, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a megújuló energiaforrások előtérbe kerültek. Az egyes energiaforrások megítélése szempontjából elengedhetetlennek nevezte a hiteles tájékoztatást.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyitott, bárki meglátogathatja, ezzel a lehetőséggel évente 30-40 ezer ember él

- mondta.

A Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című filmet? című eseményen részt vevő 32 újságíró megtekintette a karbantartó és gyakorló központot, a védett vezetési pontot, jártak a blokkvezénylőben és a látogató folyosóról megtekintették a reaktorcsarnokot.

A paksi atomerőmű négy blokkja tavaly 15 733,2 GWh (gigawattóra) villamosenergiát termelt a 2017-es 16 097,7 MW-ot követően, így a bruttó hazai villamosenergia-előállítás felét biztosította.

Borítókép: Szakemberek a paksi atomerőmű négyes reaktorának vezérlőtermében 2019. június 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában